Mégsem az Air France-gép fekete dobozait mérték be

A francia haditengerészet valóban észleltek jeleket az Atlanti-óceánban, de azok mégsem a lezuhant Air France-gép fekete dobozaitól származtak.

Nem az Atlanti-óceánba zuhant Air France-gép feketedobozainak jeleit észlelték - közölte kedden a francia közlekedési miniszter egyik munkatársa. A névtelenül nyilatkozó tisztviselő elmondta: a francia haditengerészet hajói valóban észleltek hangokat, de ezek nem a keresett adatrögzítő dobozokból származnak.

A Le Monde előzőleg azt írta, hogy a francia haditengerészet hajói észlelték a fekete dobozokból érkező gyenge jeleket, és egy mini tengeralattjárót küldtek, hogy megtalálja azokat a tengerfenéken. A kutatást azonban rendkívül módon megnehezíti, hogy a dobozok körülbelül 5000 méter mélységben lehetnek, különleges domborzati viszonyok között. Megtalálásukkal sietni kell, mivel még legfeljebb nyolc napig képesek önállóan jeleket adni.

Szakértők szerint nagyjából két kilométer sugarú körben lehet észlelni a fekete dobozok által kibocsátott jeleket. A kutatásért felelős franca hivatal a Le Monde hírére reagálva közölte: nem lehet kizárni, hogy nem is a fekete dobozok által kibocsátott jelet észlelték. A szerkezeteket egy 70 kilométer kerületű körben keresik, a Brazíliához tartozó Fernando da Noronha szigetcsoporttól 850 kilométerre északkeletre. A fekete dobozokon lévő adatok magyarázatot adhatnak arra, hogy mi okozta június elsején az Airbus 330-as típusú gép 228 halálos áldozattal járó katasztrófáját.

Mindeddig egyetlen hivatalos feltételezés sem látott napvilágot az okokról - tehát továbbra is csak találgatják, hogy a külső sebességmérők eljegesedése, villámcsapás okozta elektromos tűz és/vagy más külső körülmény okozta-e a katasztrófát.

A háromszemélyes, 6000 méteres merülésre képes Nautile francia tengeralattjáró feladata lenne felhozni a fekete dobozt
A háromszemélyes, 6000 méteres merülésre képes Nautile francia tengeralattjáró feladata lenne felhozni a fekete dobozt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.