Megkóstolták a világ első műhúsát

Kicsit tömör, túl sovány, sótlan - ez volt azok véleménye, akik hétfőn, egy sajtótájékoztatón megkóstolták a Mark Post által, apró húsfoszlányokból, laboratóriumi körülmények között előállított húspogácsát.

A húspogácsa felhasználásával Richard McGowan séf készített hamburgert, melyet ma tudósok és ételkritikusok kóstolhattak meg.

"Puhább állagra számítottam...van néhány intenzív íz, hasonlít a húsra, de nem annyira szaftos. Az állaga tökéletes, de én hiányolom a sót és a borsot" - idézi a BBC Hanni Ruetzler osztrák ételkritikust.

Josh Schonwald, a The Taste of Tomorrow című könyv szerzője a zsírt hiányolta leginkább, ugyanakkor azt nyilatkozta, ezt leszámítva olyan, mint bármely más hamburger.

A húspogácsa alkotója, a maastrichti egyetem professzora, Mark Post úgy véli, ez egy jó kezdet, a hús pedig minden bizonnyal lesz még jobb is. Arra a kérdésre, hogy a laboratóriumban elkészült étel mikor jelenik meg az üzletek polcain, azt felelte, arra még várni kell, most csak azt szerette volna bemutatni, hogy a műhús előállítása egyáltalán lehetséges.

A hús több lépcsőben készül. Elsőnek az őssejteket nyerik ki a szarvasmarha izomszövetéből, majd egy növekedést elősegítő közegben tartják. Három héttel később már egy milliónál több őssejt keletkezik, melyeket kisebb edényekbe tesznek. Ezek aztán ott kisebb, kb. 1 centiméter hosszú, néhány milliméteres izomcsíkokká egyesülnek. Ezekből aztán kisebb golyócskákat gyúrnak, majd lefagyasztják. Ha már van elég, kiolvasztják, és mielőtt kisütnék, húspogácsát gyúrnak belőlük.

Az így elkészült hús alapvetően fehér, azonban a szakemberek hozzáadott mioglobinnal vörösre festik azt, így még inkább hasonlít a hagyományos marhahúshoz. 

A hétfőn kóstolt darabot céklalével festették meg, e mellett karamellt, zsemlemorzsát és sáfrányt is adtak hozzá.

Egyelőre csak kis mennyiségben, kis méretű lombikhúsokat képesek előállítani.

"Azért csináljuk, mert az élő állatok tenyésztése nem tesz jót a környezetnek, nem elégíti ki a keresletet, és nem jó az állatoknak sem" - mondta Mark Post professzor.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.