Megkezdődött a terézvárosi kerékbilincsügy bírósági tárgyalása

Megkezdődött kedden a Fővárosi Bíróságon Farkas Kálmánnak, a terézvárosi közterület-felügyelet volt vezetőjének és társainak büntetőpere; az eljárásban Sajtos Csilla volt terézvárosi jegyzőt és Hatvani Csaba volt szocialista alpolgármestert is megvádolták hivatali visszaéléssel kerékbilincsek fizetés nélküli leszereltetése miatt.

Hatvani Csabát – aki a vagyongazdálkodásért, városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős szocialista alpolgármestere volt, és most is önkormányzati képviselő - azzal vádolják, hogy 2009. július 22-én rávette a terézvárosi közterület-felügyelet akkori vezetőjét arra, hogy hivatali helyzetével visszaélve egy, a kerületben szabálytalanul parkoló autóról a kerékbilincset a rögzítési költségek megfizetése nélkül szereltesse le.

Sajtos Csilla volt jegyzőt ugyanezzel vádolják, csak egy másik autóval kapcsolatban, amelyről 2009. július 24-én vették le a kerékbilincset.

Hatvani Csaba nem tett vallomást a per keddi tárgyalásán, ezért a bíró ismertette nyomozati vallomását, amely során azt mondta: egy állampolgár kereste meg azzal, hogy kerékbilincset helyeztek az autójára, szerinte jogszerűtlenül. Ő ezután felhívta Farkas Kálmánt, hogy vizsgálja meg az esetet, de nem utasította semmire, csak arra kérte: nézzék meg mi történt.

Sajtos Csilla csak annyit mondott kedden, hogy nem követett el bűncselekményt, ezért a bíró az ő nyomozati vallomását is ismertette. Közbenjárt egy nő autójáról a kerékbilincs levételében - ismerte el akkor, hozzátéve: szerinte "intézkedési kötelessége" volt, hogy a konkrét balesetveszélyes helyzetet szüntessék meg, és akkor követett volna el hivatali visszaélést, ha ezt nem teszi meg. Nyomozati vallomásában hangsúlyozta azt is: nem adott olyan utasítást, hogy ezt az intézkedést térítésmentesen végezzék el. 

A vád szerint Farkas Kálmán 2009 áprilisától júliusig több esetben intézkedett a kerületben szabálytalanul parkoló gépkocsikra felszerelt kerékbilincsek leszereléséről úgy, hogy a felmerült költségeket nem kellett az érintetteknek kifizetniük, és a szabálytalan parkolás miatt hivatalos eljárás sem indult ellenük.

Nem érzi magát bűnösnek – mondta a jelenleg munkanélküli egykori közterületi-felügyeleti vezető a bíróságon.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség 2009. augusztus elején vesztegetés gyanúja miatt indított eljárást a terézvárosi közterület-felügyelet akkori vezetője, Farkas Kálmán ellen, mert a gyanú szerint 2008-tól kezdődően minden hónap elején - az előző havi kerékbilincselések számától függően - különböző mértékű, esetenként több százezer forintnyi úgynevezett "ösztönzési pénzt" fogadott el a Centrum Parkoló Kft.-től, hogy a közterület-felügyelők több kerékbilincset helyezzenek ki. A gyanú szerint Farkas Kálmán az átvett összegből minden hónapban juttatott – az ügyben ugyancsak vádlottként szereplő – közterület-felügyelőknek.

Farkas Kálmán az ügyészség szerint közterület-felügyeleti vezetőként hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen követte el a bűncselekményt.

A perben ugyancsak vádlottként szerepel a Centrum Parkoló Kft. ügyvezetőjének egykori helyettese, Dudás Gábor. Dudást és Farkast 2009. augusztus 10-én érték tetten, amikor Dudás 215 ezer forintot adott át a Centrum Parkoló Kft. székhelyén a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjének. Bűnösségét a per keddi tárgyalásán Dudás Gábor is tagadta.

Az eljárásban vádlott egy nyugalmazott rendőr alezredes is, aki az ügyészség szerint közbenjárt egy orvos autójára helyezett kerékbilincs levételében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.