Megkezdődött a helyreállítás a csőtörés miatt elázott nagykanizsai gimnáziumban

A pontos kárösszeget még nem állapították meg, de már megkezdődött a helyreállítás a nagykanizsai Batthyány gimnáziumban, ahol egy héttel ezelőtt a padláson történt csőtörés miatt le kellett zárni egy épületszárnyat - közölte az intézmény igazgatója pénteken az MTI érdeklődésére.

Balogh László elmondta: az épületrész átázása miatt három statikus is megvizsgálta a műemléki szárnyat, s bár egyelőre nincs kész az írásos szakvéleményük, annyit szóban már közöltek, hogy az épület nem életveszélyes. A födémek és a gerendázat nem ázott át olyan mértékben, hogy leszakadhatna.

A gimnázium 1886-ban épült műemléki szárnyának padlásterében február 9-én este törött el - feltehetően a fagy miatt - az ott 30 éve kiépített vízvezeték, s a jelentős mennyiségű víz elöntötte az épület két szintjét, több helyen leszakadt a födém vakolatborítása.

A tűzoltók a tetőtérben összegyűlt vizet kiszivattyúzták, de a veszélyhelyzet miatt az épületszárny mindkét szintjét le kellett zárni. Összesen 12 termet, köztük három tantermet és részben a könyvtárat áztatta el a lezúduló víz, de a beosztások átszervezésével péntek reggel megkezdődhetett a tanítás az iskola csaknem 900 diákja számára.

Az igazgató most, egy héttel a történtek után azt mondta: szerdán megnyithatták mindkét szintet, csupán három termet - a fizika tantárgy előadótermét, egy tantermet és a kistanárit - kell továbbra is lezárva tartaniuk, a könyvtár állománya nem károsodott jelentősen. Megkezdődött már a helyreállítás, de miután szárításra és felújításra is szükség van, szeptemberig valószínűleg már nem tudják használni ezeket a helyiségeket.

A kárfelmérés már megtörtént, de a biztosító még nem készítette el a becslését. Az igazgató úgy vélekedik, a kárösszeg minden bizonnyal több millió forintra rúg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.