Megkezdődött Franciaország leggazdagabb asszonyának a pere

Megkezdődött a dél-franciaországi Bordeaux-ban az a per, amelynek célja kideríteni: a tíz vádlott megpróbált-e visszaélni Liliane Bettencourt, Franciaország leggazdagabb asszonyának, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi állapotával, amikor nagyobb összegeket kaptak a milliárdosnőtől.
A hétfőn kezdődött pert azonnal felfüggesztették, miután kiderült: előző nap öngyilkossági kísérletet követett el a milliárdosnő volt ápolója. Alain Thurin egy Párizs közeli erdőben megpróbálta magát felakasztani. A 64 éves, "élet és halál között" lévő férfit jelenleg kórházban ápolják a rendőrség szerint.

A politikai és adócsaládi botrányokkal teli Bettencourt-ügy nyolc évvel ezelőtt egy családi viszállyal kezdődött.

A 17 milliárd euró értékűre becsült vagyon miatt Liliane Bettencourt és egyetlen lánya, Francoise között 2007 óta zajló és egyre elmérgesedő jogi csatározás 2010 júniusában fordult politikai botrányba. Korábban Francoise többször is kérte anyja gyámság alá helyezését, 2010-ben azonban anya és lánya látványosan kibékült, és mindketten elálltak a pereskedéstől. A milliárdosnő azóta teljesen visszavonult, és a perben sem vesz részt.

A Liliane Bettencourt elmeállapotát igazoló, a lánya megbízásából - még a kibékülést megelőzően - illegális módon készült hangfelvételek alapján viszont felmerült a gyanú, hogy a legjelentősebb franciaországi adózó feltehetően Nicolas Sarkozy volt elnök (2007-2012) mellett több kormánytag választási kampányát is szabálytalan módon támogatta pénzügyileg, és a vagyona egy részét adóparadicsomokba mentette.

A volt államfő ellen ügyészi eljárás is indult, de bizonyíték hiányában eredménytelenül zárult. A vádlottak padjára került viszont Eric Woerth volt miniszter, aki Sarkozy kampányának pénztárnoka volt, Francois-Marie Banier fotós és Patrice de Maistre is, aki a milliárdosnő pénzügyeit intéző vagyonkezelő cég vezetője volt.

Rajtuk kívül hozzátartozókat és az asszonynak a Párizs közeli elegáns elővárosban, Neuilly-sur-Seine-ben található házában 2007 és 2011 között alkalmazásban állókat is gyanúsítanak azzal, hogy több milliós, időnként több százmillió eurós adományokat, életbiztosításokat, értékes műtárgyakat és egy szigetet is kicsaltak az orvosi szakvizsgálatok szerint 2006 szeptembere óta egyre szenilisebb milliárdosnőtől.

A tíz embert bizalommal való visszaéléssel, pénzmosással és csalással vádolják. Ezekért a vádakért öt év szabadságvesztés és 350 ezer eurós pénzbírság szabható ki.

A legfőbb vádlott egyébként Francois-Marie Banier és párja. Őket 440 millió eurónyi összegű ajándékok megszerzésével vádolják.
Az ügy 2014 végén furcsa fordulatot vet. A kulcstanú ellen ugyanis hamis tanúzás miatt november 28-án vádat emeltek. Ő Bettencourt vagyonkezelő cégének 1995 és 2008 volt a könyvelője, és 2010-ben egyebek mellett azt is beismerte, hogy 2007 elején neki kellett kivennie a bankból azt a 150 ezer eurót, amelyet a vagyonkezelő vezetője azután átadott Eric Woerthnek, a Népi Mozgalom Uniója jobbközéppárt és Sarkozy elnökválasztási kampánya egykori pénztárnokának, későbbi pénzügy-, majd munkaügyi miniszternek. A politikus ellen "illegális párt-, illetve kampányfinanszírozás" címén indult eljárás, amiért feltehetően Sarkozy 2007-es választási kampányához szabálytalan módon fogadott el támogatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.