Megint áramszünetet hozott a havazás

Az ország több részén intenzív havazás kezdődött péntek este. A hózáporok miatt kamionok akadtak el, autók csúsztak árokba, Fejér és Komárom megyében pedig tizenhatezer ember maradt áram nélkül.

Péntek estétől az ország több pontján is havazni kezdett. A legtöbb hó Somogy és Zala megyében, valamint a fővárosban esett. Volt, ahol 18-20 centiméter hó hullott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat még az éjjel citromsárga riasztást adott ki a Közép- és Nyugat-Dunántúlra, ahol - elsősorban a Bakony térségében - gyenge hófúvásra is számítani lehetett. Bár a meteorológusok szerint a havazás szombaton fokozatosan megszűnik, már az eddig lehullott hó is gondokat okozott.

- Fejér és Komárom megyében 16 ezer ember maradt áram nélkül. Az áramszünetet a széltől és a hótól kidőlt oszlopok okozták - közölte Egyházi Nikoletta, az E.ON áramszolgáltató sajtóreferense.

Szombat koradélután nem volt áram egyebek mellett Ercsiben, Csóron, továbbá Esztergom és Tatabánya egy részén. Fejérben több mint húsz települést, Komáromban ötöt érintett az áramszünet. Egyházi Nikoletta hozzátette: az áramszolgáltató a katasztrófavédelemmel együttműködve nagy erőkkel megkezdte a kárelhárítást, de legkorábban az esti órákra állhat helyre a szolgáltatás.

A havazás miatti részleges áramkimaradásokkal kapcsolatban Bakondi György, a katasztrófavédelem főigazgatója közleményt adott ki. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az áramszolgáltató társaságok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal novemberben kötött együttműködési megállapodásban vállalták, hogy rendkívüli helyzetek után a lakosság áramellátását a lehető leggyorsabban biztosítják.

Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) 94 munkagéppel folyamatosan takarítja az utakat, hajnalban a közösségi közlekedés rendben elindult. Az FKF mérései szerint a budai hegyvidéken már több mint 20, a pesti oldalon 6-10 centiméter hó hullott.

Több száz munkagéppel dolgozik a hóeltakarításon és a síkosságmentesítésen a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is. A társaság szombat délelőtti közlése szerint a fő- és mellékutak burkolata latyakos vagy a sószórás hatására már sónedves. Járhatatlanná vált viszont két út Fejér és Veszprém megyében. Órákon át nem lehetett közlekedni Kőhányás és Csákvár, valamint Tótvázsony és Veszprém között az elakadt kamionok, árokba csúszott autók, valamint hóátfúvások miatt.

Erősen havazott a Balaton déli partján és Somogy megyében is. Az M7-es autópályán, a 116-os kilométernél mindkét irányban elakadt kamionok nehezítették a közlekedést. Zala megyében több kisebb, személyi sérüléssel nem járó baleset történ a síkos utakon.

A MÁV tájékoztatása szerint a havazás miatt az ország több vasútvonalán 10-25 perces késésekre kell számítani.

Hókotró halad az I. kerületi Lovas úton
Budapest, 2010. november 27. Hókotró halad az I. kerületi Lovas úton. A 2010. november 26-án éjszaka kezdődött havazás az előrejelzés szerint a nap folyamán fokozatosan megszűnik, a lehullott hó a sík vidéken olvadni fog. MTI Fotó: Mohai Balázs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.