Megint hamisítják a bort Kecelen

Borhamisítás miatt bezártak és 30 millió forintra megbírságoltak egy pincészetet Kecelen. Tizenhárom ezer liter bor volt hamis, vagy közfogyasztásra alkalmatlan.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 13 100 liter hamis, illetve közfogyasztásra alkalmatlan terméket zároltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közös akció során egy Bács-Kiskun megyei borászati üzemben. Az előállítóra 30 millió forint bírságot szabtak ki, írja a halasinfo.hu portál.

A laborvizsgálatok során kiderült, hogy 8500 liter bor nem szőlőeredetű cukrot tartalmaz, további 4500 liter pedig egyéb okból bizonyult közfogyasztásra alkalmatlannak. A hatóságok a pince teljes készletét zárolták.

A dél-alföldi szőlősgazdák már tavaly augusztusban tiltakoztak Budapesten, a Nébih székháza előtt, hogy miért tűrik az olcsó olasz borok importját, illetve hazai borral való összekeverését. A Kunsági Borvidék szőlősgazdáinak termelését ellehetetleníti, hogy számos pincészet nem szőlőből készíti a bort, illetve illegálisan hoznak forgalomba Olaszországból behozott, kvótán felüli, rendkívül olcsó bort.

A jelek szerint nem vezetett eredményre a szőlőtermesztők és a borászok érdekegyeztetése, amelynek az lett volna a célja, hogy a borászok ne használjanak fel illegálisan importált borokat, vagy törvénytelen eljárásokat a termékeik előállításához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.