Meghurcolták a meleg özvegyet

Bocsánatot kért Dél-Ausztrália miniszterelnöke egy brit férfitől, miután a hatóságok nem voltak hajlandóak elismerni azonos nemű partnerével kötött házasságát.

A harminckét éves angol, David Bulmer-Rizzi egy esés következtében vesztette életét szombaton Adelaide-ban, ahova a nászútjára érkezett. Házastársa, a harmincnyolc éves Marco Bulmer-Rizzi azonban nem tudta elintézni a temetést, vagy kiállíttatni a hivatalos iratokat, mivel a hatóságok nem ismerték el hozzátartozóként. 

David halotti bizonyítványán is azt tüntették fel, hogy nem volt házas, bár a férje tiltakozott ez ellen.

A két férfi Sunderlandben élt. Tavaly házasodtak össze Londonban. Dél-Ausztrália azonban nem ismeri el az azonos neműek házasságát vagy bejegyzett kapcsolatát, még a külföldön kötötteket sem. 

A szövetségi állam miniszterelnöke telefonon kért bocsánatot. "Elmesélte, hogy hányféle megaláztatást tapasztalt a hatóságok részéről, én pedig sajnálatomat fejeztem ki a bánásmód miatt" – mondta el Weatherill. "Emellett elhatároztam, hogy olyan intézkedéseket terjesztek a parlament elé, amelyek segítségével megakadályozhatjuk, hogy ez megismétlődjön."

Marco Bulmer-Rizzi elárulta, hogy Weatherill ígéretet tett, hogy újra kiállítják a férje halotti anyakönyvi kivonatát, ezúttal a helyes adatokkal.

"Nem tudom, David egyáltalán elhinné-e ezt az egészet. Az a tény azonban, hogy emiatt az ügy miatt másnak már nem kell keresztülmennie hasonlókon, jó" – tette hozzá a férfi.

Ausztráliában a házasságot egy férfi és egy nő szövetségeként határozzák meg. A közvélemény-kutatások szerint az ausztrálok 60-72 százaléka támogatja az azonos neműek házasságát. A kormányzópárt hivatalos álláspontja azonban nem esik egybe ezzel. 

Weatherill szövetségi szinten nyújtott be törvényjavaslatot az azonos neműek házasságának legalizálására – számolt be a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.