Meghalt Remény, Hit életben van

Elvesztette egyik kislányát a 18 éves Laura Williams, akinél fiatalabban senki nem adott még életet sziámi ikreknek. A szétválasztás után vesztett életét az újszülött.



Szomorú hírt jelentett be szerda délelőtt a világ egyik vezető gyermekkórházának sebész professzora Agostino Pierro. Hiába fáradozott kedden általános orvosok, szívspecialisták, ideggyógyászok és szaktekintélyek egész hada a múlt héten, együttesen 4,8 kg súllyal született sziámi ikerpár, Hope és Faith Williams szétválasztásán, előbbi néhány órával a műtét után életét vesztette.

A brit közvéleményt több okból is különösen fájdalmasan érintette a csecsemő halála. Az édesanya, Laura mindössze 18 éves, és ezzel kétes világrekordot tart. Nálánál fiatalabban senki nem szült még sziámi ikreket, ráadásul van már egy másféléves kislánya is, Carly.

Az együttérzést fokozza, hogy az ifjú nő és nálánál tíz évvel idősebb férje, Aled annak ellenére vállalta a terhesség folytatását, hogy a szűrések során kiderült, a magzatok a mellcsontjuk és a köldökük felső része között össze vannak nőve. Meghatotta az embereket a kislányok neve is: Hope (remény) és Faith (hit). Sziámi ikrek szétválasztására általában később szokott sor kerülni.

Az orvosok kényszerűségből vállalkoztak a tizenkétórás műtétre, amikor látták, közös bélrendszerükben elzáródás következett be és vérkeringésük is nyugtalanító. A legszofisztikáltabb CT felvételekről sem derült ki előzetesen, hogy Hope tüdeje egyedül nem képes gondoskodni a pici lány légzéséről. Nem sokkal az operáció után, kétségbeesett szülei jelenlétében örök álomra szenderült.

Faith állapotát „kiegyensúlyozottnak” nevezték az orvosok, bár az ő légzése sem zavartalan és ebben a kritikus szakaszban komplikációk könnyen előfordulhatnak. A szülőket orvosok és családtagok megpróbálták rábeszélni, hogy vetessék el a magzatokat, de erre nem voltak hajlandók. Császármetszéssel elvégzett születésükkor pedig, a nyilvánvaló kockázatok ellenére „földöntúli boldogság” vett rajtuk erőt. Igaz, akkor még úgy gondolták, a babák egyetlen létfontosságú összenőtt szerve a máj, melynek ritka regenerálódó képessége van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.