Meghalt az orosz döntős a szauna-világbajnokságon

Meghalt az idei finnországi szauna-világbajnokság férfi mezőnyének orosz döntőse, miután kórházba szállították, de a másik döntőst, egy finn versenyzőt is a mentőknek kellett elvinniük.

A 11. szauna-világbajnokságot szombaton rendezték meg az ország déli részén található Heinolában, Helsinkitől 138 kilométerrel északra. A szervezők szóvivője honlapjukon közölte, hogy a tragikus fejlemények miatt a versenyt felfüggesztették, és a rendőrség vizsgálatot indított. Az orosz döntős, Vlagyimir Ladizsenszkij halálának oka egyelőre nem ismert, de "minden előírást betartottak" - szögezte le a szóvivő. A részvevőknek a verseny előtt orvosi vizsgálaton kell átesniük - tette hozzá. A szóban forgó finn döntős a tavalyi férfi világbajnok, Timo Kaukonen.

Vlagyimir Ladizsenkszkij, a 11. alkalommal megrendezett finnországi szauna-világbajnokság férfi mezőnyének orosz döntőse a földön fekszik, miután rosszullét miatt kihozták a szaunából
Heinola, 2010. augusztus 8. Vlagyimir LADIZSENKSZKIJ, a 11. alkalommal megrendezett finnországi szauna-világbajnokság férfi mezõnyének orosz döntõse a földön fekszik, miután rosszullét miatt kihozták a szaunából az ország déli részén található Heinolában, Helsinkitõl 138 kilométerrel északra 2010. augusztus 7-én. Az égési sérüléseket szenvedett férfit kórházba szállították, de életét nem sikerült megmenteni. A versenyen a szaunát 110 Celsius-fokra hevítik. (MTI/EPA/Mauri Ratilainen)

Az STT finn hírügynökségnek szemtanúkra hivatkozó jelentése szerint az esti döntőt hat perc után félbeszakították, és azonnal kinyitották a szauna ajtait, mivel mindkét középkorú versenyző összeesett. Súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Elsősegélyben részesítették és kórházba szállították őket, de az orosz versenyzőn már nem tudtak segíteni.

A versenyen a szaunát 110 Celsius-fokra hevítik, és a kályhát 30 másodpercenként lelocsolják fél liter vízzel. Az a győztes, aki legtovább képes bent maradni a kabinban.

Az idei világbajnokságon 130 versenyző vett részt 15 országból.

Mivel korábban már veszélyes hosszúságúra nyúlt a hőkamrában tartózkodás - két évvel ezelőtt a 18 percet is meghaladta -, a szervezők tavaly drasztikusan szigorítottak a feltételeken: a korábbinál jóval kisebb szaunákat építettek, erősebb kályhákat helyeztek üzembe, hogy fokozzák a versenyzők hőérzetét, és ezáltal hamarabb "kiűzzék" őket az izzasztókamrából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.