Meghalt az előzetesben a lakásmaffia-ügy elsőrendű vádlottja

Tizenkét nappal előzetes letartóztatása után meghalt a szegedi Dorozsmai úti börtönben B. Terézia, a lakásmaffia-ügyként elhíresült eset elsőrendű vádlottja. A több betegségben is szenvedő asszony a család szerint nem kapta meg a gyógyszereit.

„Váltsd ki a gyógyszereimet, és küldd be, mert itt fizetni kell a gyógyszerért" – írta családtagjainak szóló levelében az előzetes letartóztatásban lévő B. Terézia a Dorozsmai úti börtönből. A 49 éves nő rokonai a levél megérkezésének napján postázták a háziorvos által felírt és korábban használt gyógyszereket, ám ezeket B. Terézia már nem kaphatta meg: az asszony február 3-án este rosszul lett zárkájában, és másnap hajnalban meghalt – írja a delmagyar.hu hírportál.

A nő elsőrendű vádlottja volt a lakásmaffia-ügyként elhíresült esetnek. A Szegedi Városi Bíróság megismételt eljárásában január 23-án hozott elsőfokú ítéletet. Ebben B. Teréziát a bíró társtettességben elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt visszaesőként 9 év börtönnel és 7 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta, majd a tárgyalás végén rendelkezett azonnali előzetes letartóztatásáról.

A nő már a tárgyalóban pénzt akart kérni a rokonaitól, ám ezt a bíró nem engedte meg. Az asszonyt az előzetes letartóztatása alatt csak ügyvédje, Halász Tamás látogathatta meg.

– Január 25-én voltam nála először, és már akkor is hiányolta a gyógyszereit. Fulladásra, vérnyomás-ingadozásra és vizesedésre panaszkodott. Kérte, hogy a családja mihamarabb küldje be neki a spray-jét, a gyógyszereit, a vérnyomásmérőt és korábbi zárójelentéseit. Ehhez egy kapcsolattartót kellett írnia, mivel egy ügyvéd védencének csak az ügyet érintő dokumentumokat adhatja át – magyarázta ügyvéd és hozzátette: - A börtönbe kívülről érkező gyógyszereket és élelmiszereket be kell vizsgáltatnia a BV-nek, ami több hetet vesz igénybe.

Az asszony rokonai és ügyvédje kizártnak tartják, hogy B. Terézia megkapta a megfelelő gyógyszeres ellátást a börtönben – erre bizonyíték a levél -, holott egészségi állapotával a bíróság tisztában volt, mert a bíró korábban orvosszakértői véleményt kért annak igazolására, hogy a nő valóban betegség miatt maradt távol az első tárgyalásról. Az ügyből kifolyólag az asszony már három évet töltött előzetes letartóztatásban, ezért Halász Tamás hihetetlennek tartja, hogy a börtönben ne lettek volna meg védence egészségügyi papírjai.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóirodája tájékoztatása szerint a nő rosszulléte után azonnali és szakszerű orvosi ellátást kapott, ám ennek ellenére elhalálozott. Az intézet vezetése által elrendelt vizsgálat megállapította, hogy az elhunyt korábbi egészségügyi ellátása és a rosszullétet követő újraélesztés és a dokumentáció is szakszerű volt, ezért külön vizsgálat nem szükséges.

Az ügyben a nő volt élettársa feljelentést tett a rendőrségen. A családot Kolompár László, a Csongrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke is segíti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.