Meghalt Attalai Gábor

Életének 77. évében elhunyt Attalai Gábor Munkácsy-díjas textil-, fotó- és grafikusművész, a konceptuális művészet kiemelkedő magyar képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia tagja - közölte özvegye hétfőn az MTI-vel.

Attalai Gábort július 23-án otthonában érte a halál. Mint felesége elmondta, egy esést követően az operáció után otthon lábadozott tele tervekkel, amikor tüdőembóliában hirtelen meghalt. Temetéséről később intézkednek.

Attalai Gábor Munkácsy-díjas képzőmuvész
Attalai Gábor Munkácsy-díjas képzőmuvész

Attalai Gábor a magyar tértextil úttörője, a minitextil-készítés magyarországi elindítója 1934. november 20-án született Budapesten. Az Iparművészeti Főiskolán Schubert Ernő és Molnár Béla tanítványaként diplomázott. Technikáit, műfajait szabadon alakító, független művész, újkonstruktivista művek alkotója volt.

Negatív csillag című műve - a Duna-parti havas lépcsősoron kiásott negatív ötágú csillag - a 70-es évek Magyarországának emblematikus, korszakos műve lett. Mint idén megjelent tanulmányában Fehér Dávid művészettörténész írja, az alkotás "egy paradox emlékmű, mely megidézi, ám ironikusan fel is számolja az emlékműállítás pátoszát".

Attalai Gábor egy interjúban azt mondta: "Élveztem, ahogy jöttek az emberek, érdeklődtek, mit csinálok, miért csinálom, meg vagyok őrülve? Miért ások ki a hóból egy csillagot az Erzsébet-hídnál? Jártam-keltem a városban és élveztem, hogy amíg el nem olvad a hó, van egy emlékművem, és amikor a hó elolvadt, az emlékmű el is tűnt" - emlékezett vissza.

Fehér Dávid szerint a Negatív csillag remekül példázza, milyen szorosan összefüggött Attalainál a land art, a konceptualizmus, a minimal art és ezek politikai érzékenységű változata.

A művész korai konceptuális munkáinak másik csúcsteljesítménye a Kopaszítás című, négy képből álló sorozata, amelyet a Magyar Nemzeti Galéria őriz. Attalai Gábor többet állított ki külföldön, mint itthon, afféle örök kívülálló, láthatatlan, negatív csillag volt Magyarországon. Önálló kiállítása volt többek között Göteborgban, Rio de Janeiróban, Antwerpenben, Varsóban, Milánóban és Harlemben - írja a művészettörténész.

Budapesten utoljára a Vintage Galériában volt 2010 októberében Fotómunkák címmel kiállítása, idén nyáron azonban Horvátországban és Lengyelországban is láthatta-láthatja egy-egy csoportos tárlaton alkotásait a közönség. A rijekai kikötőben Tito néhai jugoszláv elnök hajóján, a Galeben rendezett júniusi tárlaton a Marinko Sudac horvát gyűjtő kollekciójában szereplő Attalai-munkákat többek között Pinczehelyi Sándor, Szombathy Bálint, Mladen Stilinovic és Braco Dimitrijevic alkotásaival együtt állították ki. Lódzban, a lengyel textilipar egykori fővárosában, a központi textilmúzeumban pedig jelenleg is látható az a tárlat, amely 33 magyar textilművész alkotásait mutatja be a Szombathelyi Képtár textilgyűjteményéből. Köztük van Attalai Gábor 150-szer 150 centiméteres filc tértextilje is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.