Meghalt a világ egyik legjobb gitárosa

Váratlanul elhunyt Gary Moore, a világ egyik legjobb gitárosa, aki olyan együttesekben játszott, mint a Thin Lizzy, a Skid Row és a Colosseum II. A Belfastból származó zenészt Spanyolországban, 58 évesen érte a halál.

Hivatalos honlapjának közleménye szerint Moore üdülni utazott Spanyolországba. Az Irish Times online kiadása úgy értesült, hogy holttestét vasárnap a kora reggeli órákban találták meg estephonai hotelszobájában. A halottkémi eljárásra a közeli Malagában kerül sor - tette hozzá a lap.

Gary Moore koncertet ad 2008. június 14-én az alsóörsi Harley Davidson találkozón
Alsóörs, 2008. június 15. Az ír Gary Moore gitáros ad koncertet 2008. június 14-én az alsóörsi Harley Davidson találkozón. A szakadó esőben több ezren voltak kíváncsiak korunk egyik legjobb blues-rock gitárosának koncertjére. MTI Fotó: Nagy Lajos

Az északír születésű zenész a hatvanas évek vége óta volt aktív alkotó. Szólóéveit megelőzően, illetve részben azokkal párhuzamosan olyan remek hard rock zenekarokban játszott, mint a Skid Row, a Colosseum II és a Thin Lizzy. Utóbbi formációhoz fűződik a Whiskey in the Jar vagy a The Boys Are Back in Town című sláger.

"Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy meghalt" - nyilatkozta halálhíréről értesülve a Thin Lizzy korábbi gitárosa, Eric Bell.

Játékára talán a legnagyobb hatással Peter Green, a Fleetwood Mac egykori tagja volt. Első önálló albuma az 1973-ban megjelent Grinding Stone volt, az átütő sikerre azonban 1979-ig kellett várnia: a listákra került Parisienne Walkways című dal évtizedeken át kihagyhatatlan darab volt fellépései alkalmával. A gitáros legismertebb dala azonban nem ez, hanem az 1987-ben megjelent albumán, a Wild Frontier-en található The Loner című dal, amelyet ma is világszerte játszanak a rádióállomások. A szám eredetileg Cozy Powell szerzeménye, igaz, Moore jelentősen áthangszerelte azt. A főleg technikai képességei miatt elismert gitáros dallamvilágával is maga mellé állította a közönséget és a szakmát.

Az 1980-as években az egyik legnagyobb hatású rockgitárosként halmozta slágereit, hogy aztán az 1990-es években visszatérjen a blues-rochoz: az 1990-ben megjelent Still Got The Blues, majd két évvel később az After Hours szintén elképesztő sikert aratott.

John Mayall, B.B. King, George Harrison, Trilok Gurtu, Ozzy Osbourne, Andrew Lloyd Webber, Paul Rodgers - csak néhány név azok közül, akik együtt játszottak vele. Közülük Harrison, az egykori Beatles-tag a Still Got The Blues egyik dalában (That Kind of Woman), valamint a Traveling Wilburys supergroup második albumán is dolgozott vele.

Moore 2008-ban adta ki utolsó stúdiólemezét Bad For You Baby címmel. Abban az évben júniusban fellépett az alsóörsi Harley Davidson fesztiválon, 2009 novemberében pedig a Syma csarnokban koncertezett.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

"A bluest szeretem a legjobban játszani" - mondta az utolsó magyarországi fellépése előtt egy nappal tartott sajtótájékoztatón.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.