Meghalt Németország leghíresebb pénztárosa

Szerdán, 57 éves korában meghalt Barbara Emmely, az a berlini pénztárosnő, aki 2008-tól kezdve hosszú időn át szerepelt a hírekben a kirúgása miatti jogi csatározások miatt. Ügye annak idején országos tiltakozási hullámot idézett elő.

Emmelyt két darab, összesen 1,30 eurót érő üvegcédula szabálytalan beváltása miatt rúgták ki azonnali hatállyal, 31 év munkaviszony után az egyik Kaiser's szupermarketből. A cédulákat az egyik vásárló felejtette ott, a három gyerekét egyedül nevelő, anyagi gondokkal küzdő Emmely pedig állítólag a saját vásárlásakor beváltotta őket. Miután kolléganője jelentette az esetet, az asszonyt azonnali hatállyal elbocsátották állásából.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki Németországban, és két szakszervezet is szolidaritási mozgalmat szervezett a munkanélküli segélyen tengődő nő megsegítése érdekében.

Mivel az eset a gazdasági válság kirobbanása után történt, az "Emmely-ügy" különösen érzékenyen érintette a társadalmat, hiszen míg egy pénztárost keményen megbüntettek némi aprópénz elcsalásáért, addig a bedőlt bankok eltűnt eurómilliárdjairól beszámolni képtelen pénzvilági nagyágyúkat nem fenyegette ez a veszély. A Kaiser's viszont azzal érvelt, hogy nem az összeg a lényeg, ez egy bizalomvesztési ügy, és ezzel a berlini munkaügyi bíróság is egyetértett.

Barbara Emmely ügye végül a szövetségi munkaügyi bírósághoz jutott, ahol megállapították, hogy az azonnali kirúgás nem volt indokolt ebben az esetben, főleg, hogy az asszony mögött 30 évnyi szolgálati idő áll. A Bíróság elrendelte, hogy a Kaiser's helyezze vissza állásába Emmelyt, aki 2010 júliusában visszaülhetett a kasszába – igaz, nem abban az üzletben, ahonnan elküldték.

Az asszony győzelme precedensértékű ügy lett Németországban. Esete felhívta a figyelmet arra a munkáltatói gyakorlatra, amikor kisebb vétségek miatt, előzetes figyelmeztetés nélkül mondanak fel azonnali hatállyal a dolgozóknak. Annak idején a Bundestag egykori alelnöke, Wolfgang Thierse is barbárnak és antiszociálisnak nevezte az ilyen eljárást.

Barbara Emmely halálhírét a miatta létrehozott szolidaritási bizottság egyik tagja erősítette meg a „Neues Deutschland" című lapnak: „Ő megmutatta, hogy képesek vagyunk harcolni és győzni".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.