Meghalt az Oscar-díjas színésznő

Idahói otthonában, 69 éves korában elhunyt Patty Duke amerikai színésznő és énekesnő, aki 16 évesen A csodatevő című filmdráma vak és süketnéma hősnőjének, Helen Kellernek megformálásáért kapta meg a legjobb epizódszereplőnek járó Oscar-díjat.

Az 1946-os születésű, az ötvenes években gyerekszínészként feltűnő Duke főként tévésorozatokban szerepelt, alakításaiért három Emmy-díjjal is jutalmazták, de énekesnőként hat albumot is jegyez.  Patty Duke három évadon keresztül volt főszereplője, saját The Patty Duke Show nevű, helyzetkomikumra építő sorozatának.

1985 és 1988 között ő volt a hollywoodi színészek szakszervezetének, (szám szerint 21.) elnöke. Bipoláris depresszióját 1982-ben diagnosztizálták, ami után felkarolta a mentálisan sérült emberek és az AIDS betegek ügyeit és küzdött megbélyegzésük ellen. Saját küzdelmeiről mind két önéletrajzi könyvében írt, de az 1992-ben megjelent másodikat kifejezetten a depresszió témájának szentelte.

Patty Duke négyszer volt férjnél, vér szerinti gyermekei apja John Astin színész, akivel 13 évig voltak együtt. Két fiuk, Sean és Mackenzie szintén a színészmesterséget választotta. Duke harmadik fiát, Kevint negyedik férjével, Michael Pearce-el fogadták örökbe 1989-ben. A pár 25 évig élt együtt, a színésznő haláláig.

Kedden bélperforáció okozta vérmérgezés miatt hunyt el – írja a CNN.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.