Meghalt Anita Ekberg

Az Édes élet legendás szőke díváját egy Rómához közeli klinikán érte a halál. Nyolcvanhárom éves volt.
Alessia Pierdomenico / Reuters

A svéd színésznő már hosszú évek óta a Rómától 30 kilométerre délre fekvő Genzano kisvárosban élt. Vasárnapra virradóra a helyi kórházban érte a halál - adta hírül az Il Messaggero.

Ekberget az olasz rendező, Federico Fellini Édes élet című filmje tette egy világhírűvé a legendás jelenet, a Trevi-kútbeli fürdőzéssel. A film Ekberg jelenete miatt az 1960-as bemutató után azonnal  támadások célpontjává vált. Bár a pápa és a polgári sajtó is elítélte, Cannes-ból elvitte az Arany Pálmát és megkapta az Oscar-díjat is. A színésznő a szépség, a szerelem és a bujaság szimbólumává vált.

Ekberg 1931-ben született, a nyolc testvére közül ő volt a hatodik és a legidősebb lány. Tizenéves korában már divatmodellként dolgozott, 1950-ben részt vett a Miss Malmö szépségversenyen, majd a Miss Svédország versenyen is, amelyet megnyert. Az 1950-es évek közepén több filmstúdió is ajánlott munkát számára. Ezután jött az Édes élet amelynek a sikerét soha nem tudta felülmúlni és amelyről egyszer azt mondta: „Én voltam az, aki híressé tette Fellinit, és nem fordítva.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.