Meghalt a szeptember 11-i terrortámadás "arca"

42 éves korában, gyomorrákban elhunyt Marcy Borders, akinek fényképe a 2001. szeptember 11-i terrortámadás egyik ikonikus felvételévé vált. A nőt a World Trade Centerből kimenekülve, porral beborítva kapta le egy fotós. 

Hétfőn Borders Facebook oldalán jelentette be a hírt a család. Az akkor 28 éves nő alig egy hónapja dolgozott a World Trade Center északi tornyában a Bank of Americánál amikor becsapódtak a gépek - számolt be a BBC.

"Az épület rázkódni és inogni kezdett. Teljesen elvesztettem az önuralmamat, bepánikoltam és kirohantam az épületből" - idézte fel a történteket egy 2011-ben, a Daily Mailnek adott interjúban. Megtagadva a főnöke utasítását, hogy maradjon a helyén, lemenekült a lépcsőn az egyik szomszédos épület előcsarnokába. Itt fényképezte le Stan Honda.

"Egy nő lépett be tetőtől talpig szürke porral borítva - mesélte a profi fotósként dolgozó férfi. "Látszott, hogy jól öltözött, valamelyik irodában dolgozhat. Egy pillanatra megtorpant az előcsarnokban, ekkor készítettem a felvételt. Még mielőtt a rendőrök elkezdtek mindenkit a lépcsőkhöz terelni."

A nő észre sem vette, hogy lefényképezték. Másnap az édesanyja látta meg a felvételt és ekkor keresték meg a fotóst. A kép a szeptember 11-i támadás egyik legismertebb fotójává vált.

Marcy Borders 2001. szeptemberét követően elvesztette a munkáját. Depressziós lett, alkohol- és drogproblémákkal küzdött, emiatt elvesztette a két gyermeke feletti felügyeleti jogát.

"Tíz éve nem dolgoztam egyetlen napot sem. 2011-re totális káosz volt az életem" - vallott a World Trade Center elleni támadás 10. évfordulóján a The New York Post hasábjain. "Ahányszor megláttam egy repülőgépet, pánikba estem."

Ugyanebben az évben azonban elvonóra ment és hamarosan visszaszerezte a gyerekeit is.  

Bordersnél 2014. novemberében diagnosztizáltak gyomorrákot. Mivel saját bevallása szerint soha nem voltak korábban egészségügyi problémái, úgy gondolta, a rákot a terrortámadáskor leomló épületek porának belélegzése okozta.

Emberek ezreinél állapítottak meg rákot, akik 2001. szeptember 11-én a World Trade Centernél voltak a gépek becsapódásakor, az egészségügyi hatóságok azonban nem fedeztek közvetlen összefüggést a megbetegedések és a támadás között.

2014. szeptemberében három, szeptember 11-én a mentésben résztvevő tűzoltó halt meg mindössze néhány órányi különbséggel. Az ötvenes éveikben járó férfiak valamennyien rákban szenvedtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.