Meghalt a százéves testben élő kislány

A 17 éves Hayley Okines a világ egyik legritkább betegségében szenvedett, a progériás betegek extragyorsan öregszenek, kisgyerekből alig néhány év alatt öregemberek lesznek. A szindróma 1886-os felfedezése óta alig 130 esetet jegyzett fel az orvostudomány.

A brit kamaszlány nemrégiben kétoldali tüdőgyulladás miatt került kórházba, április 2-án pedig végleg elaludt. Halálhírét édesanyja erősítette meg az interneten – írja a Mirror.

A brit kamaszlánynál kétéves korában diagnosztizálták a ritka genetikai rendellenességet, az orvosok azt mondták a szülőknek, hogy Hayley valószínűleg nem fogja megéri a tizenharmadik születésnapját sem.

Napjainkban mindössze ötven progériás beteg él a Földön. A betegség gyógyíthatatlan, a gyerekek eddig nem tisztázott okok miatt nyolcszor gyorsabban öregszenek a normálisnál, miközben szellemileg teljesen épek maradnak. Tízéves korukra szinte egy öregember testében élnek, kihullik a hajuk és a fogaik, a bőrük megráncosodik, nehezen mozognak és különféle öregségi betegségektől szenvednek, például reumától, magas vérnyomástól vagy szívpanaszoktól.

Hayley szívfacsaró történetét egy dokumentumfilmből ismerte meg a világ, 2012-ben az akkor tízéves kislány fizikai állapota már egy százkét éves emberének felelt meg. Hayley néhány évvel korábban részt vett egy ígéretes kezelésben, az orvosok azt remélték, a kísérleti gyógyszer képes lesz lassítani az öregedés folyamatát. A kezelés hároméves időtartama alatt a kislány állapota hullámzott, de végül a gyógyszerek nem értek el átütő eredményeket.

Hayley közben kiadott egy önéletrajzi könyvet Idő előtt öregen címmel, szülei pedig megpróbáltak neki olyan normális életet biztosítani, amilyet csak lehetett. Az általános iskola befejezése után tavaly nyáron megkezdte egyetemi tanulmányait, és egy találkozót rendezett, amelyre a progériával érintett tizenhat európai családot hívta meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.