Meghalt a féléves kisbaba, két orvost vádolnak

A két orvos közül, akikhez segítségért fordult a tarnabodi család, egyik sem diagnosztizálta a 6 hónapos kislány életveszélyes bakteriális fertőzését, a baba magas láza ellenére egyikük sem utalta kórházba, amikor pedig maguk a szülők vitték kórházba, beutaló hiányában elküldték őket. A kislány másnap meghalt. A Heves Megyei főügyészség gondatlan veszélyeztetéssel vádolta meg a két orvost.

A csecsemő 2013. január 5-én a késő esti órákban lázasodott be. Nagymamája először lázkúppal, borogatással próbálta csillapítani 41 fokos lázát, ami nem sikerült, ezért nem sokkal éjfél után felhívták a hevesi orvosi ügyeletet. A nagymama többször beszélt azzal az orvossal, aki most elsőrendű vádlottként szerepel az ügyben, ő azonban csak további házilagos lázcsillapítást javasolt - írja a Blikk.

A kisbaba állapota továbbra sem javult, ezért az időközben hazaérkező szülők hajnali 3 óra körül saját autójukon az egri Markhot Ferenc Kórházba vitték. A gyermekosztályra azonban be sem jutottak: egy nővér elküldte őket, mert nem volt náluk orvosi beutaló.

Ezután a szülők a gyermeket az egri Szálloda úti ügyeletes rendelőbe vitték, ahol a másodrendű vádlottat - aki az éjszakai ügyeletes orvos volt - tájékoztatták az előzményekről. A másodrendű vádlott megvizsgálta a gyermeket, lázcsillapító injekciót adott neki, de kórházba ő se utalta be.

Otthon a kislány állapota tovább romlott, ezért a szülők reggel újra az ügyelethez fordultak. A nappali ügyeletes orvos azonban már hiába utalta kórházba a gyermeket, dél körül a Miskolci Gyermekellátó Központba szállítása közben meningococcus B baktérium okozta vérmérgezés és abból kialakuló sokk következtében meghalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.