Megfeneklett jéghegy miatt tízezrével pusztulnak a pingvinek

Becslések szerint mintegy 150 ezer Adélie-pingvin pusztult el egy hatalmas jéghegy miatt a Déli-sark keleti részén fekvő Nemzetközösség-öbölben.
Az öbölbe nyúló Denison-fokon nagyszámú Adélie-pingvin kolónia élt a közeli hatalmas nyílt vízi tengerfelület miatt. 2010-ben azonban egy 2900 négyzetkilométeres jéghegy megfeneklett az öbölben, elzárva az állatok vándorlási, élelmiszerszerzési útját a nyílt tengerekre.

A szárazföldön rekedt állatoknak azóta mintegy 60 kilométere utat kell megtenniük, hogy eljussanak a part menti vizekhez és halászhassanak. Ebben a fáradságos "gyaloglásban" az elmúlt években szinte az egész kolónia elpusztult - jelentették ausztrál tudósok.

2011 óta a 160 ezres kolónia körülbelül tízezer egyedre zsugorodott. Húsz éven belül teljesen kipusztul, ha a part menti jégen nem olvad meg és nem találnak utat a nyílt vízre, vagy a jéghegy nem mozdul el az öbölből - idézte az ausztráliai Új-Dél-Walesi Egyetem klímakutató-központjának munkatársait a The Guardian című brit napilap.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.