Megfejtettték az antarktiszi gleccser rejtélyét

Egy víz alatti hegygerinc adhat magyarázatot egy nyugat-antarktiszi gleccser felgyorsult olvadására. Brit kutatók úgy vélik, a Pine Island Gleccser alapja egykor ezen a hegyháton nyugodott, de nemrégiben elvált attól.

A négyszáz méter magas víz alatti hegygerincet egy robot-tengeralattjáró akusztikus mérőeszközeinek segítségével sikerült felfedezni. A kutatás vezetője, Pierre Dutrieux (British Antarctic Survey) elmondása szerint bizonyíték van arra, hogy a gleccser alapja egykor a gerincen nyugodott, a súrlódás pedig feltartóztatta a jégmozgást. Az elválást követően az persze felgyorsult.

Antarktiszi jégminta 2874 méteres mélységből
Antarktiszi jégminta 2874 méteres mélységből

A szakemberek becslései szerint a nyugat-antarktiszi gleccserek olvadása mintegy tíz százalékkal járul hozzá a tengerszint globális emelkedéséhez. 2009-es műholdas mérések szerint a Pine Island, az Antarktisz egyik legnagyobb gleccsere jégvastagságának csökkenése elérte az évi 16 métert. Ez négyszer gyorsabb, mint egy évtizeddel korábban. A hegyhát felfedezése fontos tényező a régió jégmozgásának megértésében. A hét méter hosszú tengeralattjárót a southamptoni National Oceanography Centre tervezte és készítette. Soksugarú szonárrendszerével háromdimenziós képet tudott alkotni az óceán fenekéről és a belőle kimagasló jégről. Mérte a víz sótartalmát, hőmérsékletét és oxigéntartalmát - tudósít a BBC hírportálja.

A kutatók megtudták, hogy viszonylag meleg víz helyezkedik el a lebegő jég alatt, amely képes lehetett megolvasztani a gleccser alapját. Ezen kívül a jégtömeget alulról súroló víz tulajdonságainak változása is hozzájárulhatott a jégtömeg leválásához - magyarázta Dutrieux. A hegygerinc jelenléte várhatóan teljesen megváltoztatja majd a terület jégmozgásának tanulmányozásának alapjait a jövőben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.