Megfejtették, miért nem tudunk ellenállni a csokoládénak

A kutatók patkánykísérletek révén kimutatták, miért tud olyan ellenállhatatlan lenni egyesek számára a csokoládé: fogyasztása egy kábítószerhez hasonló természetes vegyület termelődését indítja be az agyban.

Az édes és zsíros nyalánkság utáni sóvárgás egy meglepő agyi területre és az ott termelődő természetes, ópiumszerű vegyületre vezethető vissza – derül ki a Current Biology szeptemberi számában megjelent tanulmányból. A kutatás vezetője, Alexandra DiFeliceantonio, a Michigani Egyetem munkatársa szerint ez arra utal, hogy az agy a korábban véltnél nagyobb kiterjedésű rendszerrel rendelkezik, amely a jutalmazás túlfogyasztásra ösztönzi az embert. A szakértő szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a túlzott fogyasztás ilyen nagy problémává vált napjainkban.

A csokoládé nem csak finom, egészséges is
Reviczky Zsolt 2007.03.02. Digitális 80. sz. DVD Bilák Imre csokoládégyáros csoki készítés, csoki főzés, csokoládé bab,

DiFeliceantonio kutatócsoportja a kísérlet során mesterségesen serkentette a patkányok neostriatumát a közvetlenül az agyi területre bejuttatott gyógyszerrel. A kezelt egyedek több mint dupla annyi M&M csokoládés drazsét faltak fel, mint amennyit normális esetben elfogyasztottak volna - írja a Medipress. A kutatók azt is kimutatták, hogy amikor a patkányok az édességet ették, az enkefalin, egy kábítószerhez hasonló természetes vegyület termelődése megnövekedett ezen az agyi területen. A szakértők szerint nem arról van szó, hogy az enkefalin vagy más hasonló vegyületek hatására szeretik jobban a patkányok a csokoládét, hanem az agyi vegyületek megnövelik a vágyat, és evésre sarkallják az állatokat.

Az eredmény a korábban főként a mozgással összefüggésbe állított neostriatum meglepő szerepét tárja fel. A kutatók azt remélik, hogy a patkánykísérleteknek köszönhetően sok újat megtudhatunk az emberek falási hajlamáról. DiFeliceantonio azt is elmondta, hogy ugyanez az agyi terület mutat aktivitást akkor is, amikor az elhízottak ételt látnak, vagy a kábítószerfüggők drogot ábrázoló képeket látnak. A szakértő szerint valószínűnek tűnik, hogy az enkefalin áll a túlevés és függés bizonyos formáinak hátterében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.