Megérkezett a hidegfront, nyomában heves zivatarokkal

Elérte az országot a hidegfront, miközben máshol még tombol a kánikula; az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután a várható heves zivatarok miatt már több térségre elsőfokú riasztást adott ki.

A meteorológiai szolgálat honlapján olvasható információk szerint Győr-Moson-Sopron megye több térségében már elsőfokú riasztás van érvényben. Ezeken a területeken 1-3 órán belül kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos erősségű szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet.

Ebből kapunk mi is - hatalmas mennyiségű csapadék zúdult 2012. június 19-én a közép-spanyolországi Albacete városára
Albacete, 2012. június 19. Autók araszolnak egy vízzel elárasztott utcán a közép-spanyolországi Albacete városban, amelyre erős széllel és jégesővel, hatalmas mennyiségű csapadék zúdult. A természeti katasztrófában utcák, garázsok és üzletek kerültek víz alá, fák dőltek ki. (MTI/EPA/Mamuel Podio)

Ezzel együtt az egész napra vonatkozó veszélyjelző előrejelzés szerint összesen tíz megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, vagyis csütörtökön Győr-Moson-Sopron mellett Pest, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében is számítani lehet heves zivatarokra, jégesőre, felhőszakadásra.

Darányi Mariann, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta: az ország nagy részén még 33-35 Celsius-fok körüli értékeket mérnek, de eközben a zivatarzóna már elérte a soproni határszélt. A nap folyamán elsősorban a nyugati, északnyugati országrészben, valamint az Északi-középhegységben számítanak olyan heves zivatarokra, amelyeket akár 5 centiméternél nagyobb jégdarabok, viharos erejű széllökések is kísérhetnek.

Péntekre a heves zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megye kivételével mindenhol legalább elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyében viszont másodfokú figyelmeztetés szerepel, vagyis ezeken a területeken még nagyobb eséllyel lehet számítani olyan zivatarokra, amelyeket felhőszakadás, nagy méretű jégdarabokkal jégeső, az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések kísérhetnek. Ugyanezen megyékben viszont emellett a hőség miatt harmadfokú figyelmeztetést adtak ki, vagyis a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakul majd.

Darányi Mariann azt mondta: pénteken az ország keleti felében lesz a legmelegebb, ott 32-34 fok, a többi területen 28-30 fok körüli maximum várható. A következő napokban változékonyabb lesz az időjárás, továbbra is meleg idő várható, de az erős kánikula átmenetileg megszűnik – mondta a meteorológus.

Az országos tiszti főorvos péntek éjfélig rendelte el a hőségriadót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.