Megépült a világ legkeskenyebb háza

A legszélesebb pontján is mindössze 122 centiméteres ház többszintes, helyet kapott benne konyha, étkező és fürdőhelyiség is. Az emeletre viszont az íróasztalon kívül már csak egy könyvespolc és egy egyszemélyes ágy fért be.

Az apró ház egy izraeli író, Etgar Keret megrendelésére készült: a jogi okokból művészeti installációként felépített 14 négyzetméteres házat egy maximálisan 152 centiméter széles, legkeskenyebb részében 92 centiméteres telken húzták fel Varsóban.

A Huffington Post beszámolója szerint a keskeny házikót az író a holokauszt idején Lengyelországban meghalt családtagjaiért építtette mementónak. A tervező, Jakub Szczesny két évvel ezelőtt kapott megbízást, hogy valamivel töltse ki a Varsó belvárosában található, a háború előtti és a modern épület közötti rést.

A tervező szerint alkotásának kettős célja volt: egyrészt csökkenti az üres, kihasználatlan teret a városban, másrészt emlékeztet a második világháború és a holokauszt tragédiájára. A kívülről fehér, kapszula szerű ház 10 méter mélyen nyúlik be a két szomszédos épület közé, és szintén 10 méter magas, műanyag és alumíniumcsövekből készült.

Etgar Keret évente kétszer látogat Varsóba, olyankor egy rövid időre be is fog költözni az épületbe, az év többi napján viszont bérelhető lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.