Megegyeztek a Mount Everest magasságáról - bár nem tudni mekkora

Évtizedeken át tartó vita után megegyezett a Föld legmagasabb pontjának, a Mount Everestnek a magasságáról Kína és Nepál - számoltak be hivatalos források csütörtökön.

A két ázsiai ország határán húzódó hegycsúcsot már több mint négyezren mászták meg, mióta az új-zélandi Edmund Hillary Tenzing Norgay nepáli serpával 1953-ban meghódította. A Csomolungma néven is ismert hegycsúcs pontos magasságának megjelölésében azonban az elmúlt évtizedekben nem volt egyezség.

A Mount Everest hivatalos magasságát indiai mérések alapján 1954-ben 8848 méterben határozták meg, Nepál ehhez tartotta magát. Kínai hegymászók és kutatók 2005-ös Everest-expedíciója viszont eltérő eredményt hozott, szerintük a legfelső hóréteg nélkül a hegycsúcs mintegy 3,7 méterrel alacsonyabb az 1954-es adatoknál, vagyis "csak" 8844,43 méteres. A kínaiak még hibahatárt is megadtak, méghozzá 21 centimétert.

A héten tanácskozást folytató kínai és nepáli küldöttek most megegyeztek abban, hogy mindkét adat pontos. "Mindkettő helyes, egy mérés sem tökéletes. Ez baj a tudományos kutatásokkal" - mondta a nepáli mérésügyi hivatal igazgatója.

A világ tetejének pontosnak vélt magasságáról harmadik álláspont is van. 1999-ben amerikai kutatók - a legfelső hóréteget is beleszámítva - 8850 méterben határozták meg műholdas méréssel a hegycsúcs magasságát. A kőszikla pontos magassága felől azonban nem tudtak pontos adatokkal szolgálni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.