„Megbocsátottam Oscarnak, de fizetnie kell a tettéért”

Barry Steenkamp és felesége megbocsátottak lányuk gyilkosának, de úgy gondolják, Pistoriusnak fizetnie kell a tettéért.

„Reggel, délben, este. Mindig rá gondolok” – vallotta könnyeivel küszködve a modell édesapja az Independent beszámolója szerint. Reeva Steenkampet 2013. február 14-én éjjel ölte meg négy lövéssel barátja, Oscar Pistorius.

„Azt mondják, hogy két-három év, amíg az ember elkezdi feldolgozni a történteket, és egy kicsit javul a helyzet, de minden nap egyforma. Reeva állandóan velem van” – mondta a 73 éves férfi, akinek az egész élete megváltozott lánya meggyilkolása miatt.

Reeva apja, Barry Steenkamp a bíróságon
Reeva apja, Barry Steenkamp a bíróságon
Pool New / Reuters

„Mindennap kapok üzeneteket a Facebookon azoktól, akik támogatnak minket. Fotókat küldenek nekünk Reeváról. Már több száz fénykép van róla, mindennap megnézem őket.”

Oscar Pistorius szinte kifejezéstelenül ülte végig, ahogy a férfi elmesélte a gyilkosság éjszakáján történteket és azt, hogyan értesült lánya haláláról.

„Senkinek nem kívánom ezt az érzést. Amikor megtudtuk, hogy mi történt, az tönkretett minket” – fogalmazta meg az érzéseit Steenkamp. „Agyvérzést kaptam.”

Beszélt arról is, hogy a sajtóban megjelent: a tragédia anyagilag is tönkretette a családját, és csődbe mentek a feleségével. A főbérlőjük is olvasta a híresztelést, és ki kellett költözniük a házukból.

A férfi úgy gondolja, hogy a lánya és Pistorius veszekedhettek a gyilkosság éjszakáján, többet azonban nem mondott, mert az államügyész, Gerrie Nel leállította.

„Folyton arra gondolok, hogy Reeva mennyire félhetett azokban a percekben, és milyen fájdalmakat kellett átélnie. Ez egyszerűen szörnyű” – mondta a modell apja. A férfi arról is beszélt, hogy a lánya azt tervezte, hogy modell karrierje befejeztével jogi pályára lép, és ebből támogatja majd a szüleit. Steenkamp nem tudott róla, hogy a lánya Pistoriusszal jár, bár hetente beszéltek egymással.

Guardian beszámolója alapján a védelmet vezető Barry Roux ezúttal eltekintett a keresztkérdésektől, és mindössze annyit fűzött Barry Steenkamp vallomásához, hogy „megértjük és nagyon-nagyon sajnáljuk. Bármit is teszünk, nem hozhatjuk őt vissza.”

Az apa arról is beszélt, hogy képtelennek érzi magát arra, hogy találkozzon vagy beszéljen lánya gyilkosával, bár Pistorius többször kezdeményezett hasonlót. Azt üzente neki, hogy "eljön majd az az idő is. Szeretnék beszélni Oscarral, de nem itt és nem most."

Steenkamp azt mondta, keresztényekként megbocsátottak Pistoriusnak. "Számomra nehéz volt a megbocsátás, de úgy érzem, Oscarnak fizetnie kell. Hogy meddig, az a bíróságtól függ, és mi el fogjuk fogadni a testület döntését" - jelentette ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.