Megállíthatatlan az influenzajárvány

Meghalt a H1N1 vírus negyedik, első londoni áldozata, de egy hónap múlva napi százezer esetet diagnosztizálhatnak az orvosok.

Alaposan felborzolta a kedélyeket Andy Burnham, a nemrég kinevezett fiatal brit egészségügy-miniszter, amikor a westminsteri parlamentben kijelentette: „lehetetlen megakadályozni az új influenza vírus terjedését" a szigetországban.

Egyben a helyzet új megközelítéséről is beszámolt. Az eddigi „megfékezési" politika helyett a „kezelésre" koncentrálnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyanús eseteket orvosok és nem egészségügyi tisztviselők értékelik, és a laboratóriumi vizsgálatokat nem bevárva kezdik meg a szelektív gyógyítást. Az orvossal nem kell feltétlenül személyesen találkozni, általában elég telefonon megvitatni a tüneteket, majd a rendelőből eljuttatnak hozzá egy kupont, melyet egy családtag vagy ismerős gyógyszertárban, vagy egy kijelölt gyüjtőhelyen válthatja át a tablettákra.

Az új érában nem írják fel bárkinek, aki influenzás beteg közelébe került, az oseltamivír hatóanyagú Tamiflu tablettát, hanem a tényleges, sőt csak a súlyos szimptómákat mutató fertőzöttek juthatnak hozzá. Azért is kell csínján bánni a gyógyszerrel, mert túladagolása ellenállást fejleszthet ki a szervezetben.

Nagy-Britanniában a legfrissebb adatok szerint 7447 esetet regisztráltak.

Pénteken került nyilvánosságra, hogy megvan a járvány negyedik, egyben első londoni áldozata, egy 19 éves férfi. Az igazsághoz tartozik, hogy mind a négy elhunytnak volt egy az immunrendszerét nyilván legyengítő alapbetegsége.

A szakértők riasztó képet vázolnak: már most naponta több százzal emelkedik az esetek száma, de becslések szerint augusztusra napi százezer influenzás páciens szorul majd ellátásra. A pandémia csúcsán a szigetország lakosságának 35 százalékát érintheti a fertőzés.

Vigasztaló tény, hogy a tünetek többnyire enyhék, és a legtöbb beteg néhány napon belül jobban érzi magát. Szakértők, beleértve Sir Liam Donaldson országos tisztifőorvost sem voltak képesek megbecsülni, hány halálesetre kell számítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.