Megvan az első influenzás

Találtak egy az influenza A vírusával fertőzött beteget Magyarországon. A tömeges megbetegedést okozó influenzajárványra másfél-két héten belül lehet számítani.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint január 6–12. között az országban 10 100 fő, az előző hetinél 77 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – derül ki a járványügyi hatóság honlapján közzétett jelentésből.
A betegek nagy többsége felnőtt, és alig valamivel több mint tíz százalékuk a 60 éven felüli idős ember. A számok alapján ez még nem járvány, csak sok a beteg.

A második héten 23 influenzagyanús betegtől származó légúti minta érkezett a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba. A sentinel orvosok által beküldött 16 mintából egy betegnél influenza A(H1N1)pdm09 vírus jelenlétét mutatták ki.

A tömeges megbetegedést okozó influenzajárványra másfél-két héten belül lehet számítani. Az Európai Járványügyi Központ adatai szerint Portugáliában már kiterjedt járvány van, de helyi járványok vannak Franciaországban, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban. A laboratóriumi vizsgálatok eddig döntően az influenza A(H1) és az influenza A(H3) vírusok jelenlétét mutatták ki. Ezek a törzsek vannak az idei szezonra kifejlesztett, Magyarországon is forgalomban lévő influenza elleni vakcinákban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.