Népszerű az illegális pálinkafőzés

Ebben az évben 66 illegális pálinkafőző készüléket foglaltak le Magyarországon, ami azt bizonyítja, hogy nem csökken ez a tevékenység a fokozott ellenőrzés ellenére sem - mondta Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője kedden Kecskeméten.

A jövedéki törvény szabályozza, hogy kik birtokolhatnak szesz előállítására alkalmas berendezéseket, ezért az illegálisan előállított és üzemeltetett pálinkafőzőket megsemmisítik - mondta a szóvivő. Kecskeméten kedden megsemmisítették azokat a pálinkafőző berendezéseket, melyeket a vám- és pénzügyőrség nyomozó szolgálata, illetve a vámhivatal munkatársai foglaltak le az elmúlt időszakban. A fémből készült berendezések között volt pár literes és több hektoliteres is.

Két vámtiszt egy szétvágott szeszfőző berendezést vizsgál
Kecskemét, 2009. szeptember 8. Két vámtiszt egy szétvágott szeszfőző berendezést vizsgál. A Vám- és Pénzügyőrség által Bács - Kiskun megyében lefoglalt illegális lepárló berendezéseket semmisítettek meg Kecskeméten. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Sipos Jenő pénzügyőr ezredes hangsúlyozta: a pálinkafőző készülékeket lefoglalják, majd a jövedéki eljárás során megpróbálják felderíteni, hogy mekkora kárt okozott a berendezés tulajdonosa az államnak, és ennek megfelelően kiszabják a jövedéki bírságot. A bíróság ezután dönt a berendezés elkobzásáról és megsemmisítéséről.

Nehéz pontosan megmondani, hogy mekkora az a kár, amelyet a tiltott pálinkafőzés a költségvetésnek okoz, de évente több tízmillió forintra tehető - mondta a szóvivő. A tiltott pálinkafőzés az Alföldön a legelterjedtebb, ott gyakran apáról fiúra száll ez a tevékenység - tette hozzá.
Sipos Jenő felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbbször házilag készített berendezésekkel előállított pálinka nem felel meg a minőségi előírásoknak, így az egészségre is veszélyt jelent.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.