Még mindig rengeteg a belvízzel borított terület az országban

Bár minimálisan csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a keddi időjárásnak köszönhetően az országban, így is 212 ezer hektár áll víz alatt, számos folyón pedig továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán.

A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 212 ezer hektár, 12 vízügyi igazgatóság területén 12 szakaszon elsőfokú, 45 szakaszon másodfokú, 25 szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn. A belvíz miatt kilenc, löszfalomlás miatt pedig öt embert kellett az ország különböző pontjain kitelepíteni. A kialakult helyzet miatt három megye hét útját tartják zárva.

A szerda reggeli adatok szerint a magyarországi folyószakaszokon több mint 2400 kilométeren van valamilyen fokozatú árvízvédelmi készültség. A Fehér- és a Fekete-Körösön éjfél óta már csak másodfokú a készültség, ám a Krasznán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyó alsó szakaszán, valamint a Sebes-, a Kettős- és a Hármas-Körösön fenntartották a legmagasabb fokozatot.

Csongrád megyében csaknem 31 ezer hektárnyi területet borít belvíz. Csanytelek és Mindszent már megszüntette az elrendelt készültséget, Tiszaszigeten ugyanakkor elrendelték a legalacsonyabb fokozatú belvízvédelmi készültséget. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csaknem 23 ezer hektárnyi terület áll belvíz alatt, összesen nyolc településen tartanak fenn belvízvédelmi készültséget: hét helyen másodfokon, egy településen pedig első fok mellett védekeznek.

Győr-Moson-Sopron megyében a 18 ezer hektárt közelíti a belvízzel elöntött területek nagysága, öt belvízvédelmi szakaszon másodfokú a készültség, jelentősebb tűzoltói beavatkozást azonban nem igényel a helyzet. Hajdú-Bihar megyében nem változtak az ár- és belvízvédelmi készültségi fokozatok, kivéve Csökmő települést, ahol megszüntették a belvízvédelmi készültséget.

A Fejér megyei Kulcson harmadfokú a belvízvédelmi készültség. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi-főcsatornán elsőfokú belvízvédelmi, a fehérvárcsurgói tározónál pedig másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van.

Nógrádban kedd óta elsőfokú készültség van Ludányhalásziban a belvíz miatt, Ipolyvecén pedig másodfokú a belvíz elleni védekezés szintje. Heves megyében változatlanul egy-egy helyen tartanak fenn másodfokú ár- vagy belvízvédelmi készültséget, a belvíz miatt leginkább érintett településen, Nagyfügeden két szivattyúval emelik át a vizet. Kedden egy településen kellett a belvíz ellen védekezni.

Az árvízi helyzetet ismertetve a közleményben azt írták: a Tisza teljes Csongrád megyei szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Nógrád megyében az éjszakai esőzés következtében minimálisan elkezdett emelkedni az Ipoly vízszintje, de továbbra is a kedden elrendelt elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a folyón Ipolytarnócnál.

Veszprém megye folyóin normalizálódott a helyzet, így az ország sok más részeihez hasonlóan most már itt is inkább a belvíz okoz helyenként problémát. Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megyében az éjszaka ár- és belvízi védekezéshez nem kérték a katasztrófavédelem segítségét.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán szinte mindenhol lehet csapadék, helyenként, főleg délen és délnyugaton akár zivatar is kialakulhat, így újra emelkedhetnek a vízszintek.

Apad a Túr

A Túron az apadás miatt megszüntette az árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A szervezet vezetője, Bodnár Gáspár elmondta: a térség más folyóin maradtak a korábban elrendelt készültségi fokozatok: a Tisza Tiszabercel térségében másodfok feletti vízállással tetőzik, a folyó Vásárosnamény és Záhony közötti bal parti szakaszán, valamint Záhony és Szabolcsveresmart között van érvényben elsőfokú, Szabolcsveresmart alatt pedig másodfokú készültség.

A Kraszna a romániai és a hazai szakaszon egyaránt apad, Nagyecsed és Olcsva között azonban továbbra is harmad-, máshol másodfokú az árvízvédelmi készültség. A Lónyay-főcsatorna árad, a védvonalakon másodfokú készültséget tart az igazgatóság - ismertette a védelemvezető.

A belvízi helyzetet érintően Bodnár Gáspár elmondta: az összes védelmi szakaszon készültség van, az elöntött terület nagysága 22 ezer hektár, a mentesítés során a 14 szivattyútelep 2,1 millió köbméter belvizet emelt át a befogadó vízfolyásokba. A megyében zajlik az önkormányzati védekezés is: hat településen másod-, egy településen elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság felkérésére a levegőből, úgynevezett távérzékeléssel mérik fel az áradó folyókat, az ártereket Zalában a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szakértői - tájékoztatta szerdán az intézmény kutatási rektorhelyettese az MTI-t.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság felkérésére a levegőből, úgynevezett távérzékeléssel mérik fel az áradó folyókat, az ártereket Zalában a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szakértői - tájékoztatta szerdán az intézmény kutatási rektorhelyettese az MTI-t.

A levegőből mérik fel az ártereket Zalában

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság felkérésére a levegőből, úgynevezett távérzékeléssel mérik fel az áradó folyókat, az ártereket Zalában a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szakértői. Az intézmény kutatási rektorhelyettese, Bíró Tibor közölte, azért esett a választás a főiskolára, mert az intézmény keretein belül működik az ENSZ 12 regionális távérzékelési hivatalának egyike, így a legmodernebb légi és műholdas vizsgálati módszerek, kamerák és szenzorok állnak a rendelkezésükre.

A regionális ENSZ hivatalnak éppen az árvízi helyzetek felmérése és térképezése az egyik legfontosabb feladata. A módszereket elsősorban a fejlődő országokban alkalmazzák, ám ebben az esetben Magyarországon vetik be a csúcstechnológiát - tette hozzá.

A felmérés nemcsak operatív, hanem megelőzési célokat is szolgál. A repülőgépbe szerelt lézeres berendezés rendkívül nagy részletességgel (250 ezer impulzus másodpercenként) méri fel az áradó víz útvonalát meghatározó terepfelszínt. Az úgynevezett orthokamerával infraközeli felvételeket is előállítanak, melyek kifejezetten a vízzel borított területek felmérésére alkalmasak. A légi felméréssel a kritikus töltésszakaszokat jelző szivárgó, valamint fakadó vizek helyzete is megállapítható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.