Még két egyetemi alkalmazott rács mögött Pécsen

Immár tíz személyt gyanúsít a Nemzeti Nyomozó Iroda azzal, hogy a Pécsi Tudományegyetem 2009-es számítógép beszerzései során vesztegetést követtek el. Az egyetem dolgozóit bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják, így ha a bűncselekmény beigazolódik, akkor 5-10 év szabadságvesztés fenyegeti őket.

Immár tíz személyt gyanúsít a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azzal, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2009-es számítógép beszerzései során vesztegetést követtek el. Mint arról írtunk, május 31-én az egyetem négy jelenlegi és egy volt alkalmazottját, valamint három számítógép forgalmazással foglalkozó cég üzletkötőjét vették őrizetbe.

A gyanú szerint a PTE számítógép- és program beszerzési pályázatain nyerő cégek üzletkötői esetenként 2-6 millió forintot fizettek egy-egy tender elnyeréséért az egyetem alkalmazottainak. A nyolc gyanúsítottat a múlt hét végén a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A fogvatartottak között van az egyetem gazdasági főigazgatója, informatikai igazgatója, a főigazgató tanácsadója, illetve a számítógép beszerzésekért felelős referens.

Kedden újabb két egyetemi alkalmazott őrizetbe vételéről tájékoztatta lapunkat az NNI. Ennél többet az ügy vizsgálatáról az NNI nem közölt, s az iroda vezetője arról sem kívánt beszélni, hogy a több mint egy hete fogva tartott gyanúsítottak beismerték-e a bűncselekményt, vagy tettek-e vallomást. Az egyetem nem nyilatkozott a vizsgálat újabb fejleményeiről, ám mint kiszivárgott, a két gyanúsított - egy férfi és egy nő - a főigazgató munkatársai.

Egyébként a PTE dolgozóit bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja az NNI, így ha a bűncselekmény beigazolódik, akkor őket 5-10 év szabadságvesztés fenyegeti. Az üzletkötők a vesztegetésért maximum 3 év elzárással büntethetők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.