Még egy hónapnyi fesztiválozás

Míg a németek és a hozzájuk özönlő több millió turista a sört ünneplik a müncheni Oktoberfesten, mely október 7-én ér véget, addig Magyarországon a pálinka és a bor dicsérete dívik. Ilyenkor kerülnek terítékre az egyes tájegységeket jellemző, hagyományos kulináris élvezetek, melyek az évszakhoz is kötődnek.

A világ legnagyobb népünnepélyét – a háborús korszakokat leszámítva – 1810 óta rendezik meg a müncheni Theresienwiesén (Terézia-mező) minden év őszén, szeptember és október fordulóján. A 2012-es sörünnep szeptember 22-én kezdődött, és október 7-én ér véget.

A bajor menyecskéknek jól áll a sör
Women wearing traditional Bavarian Dirndl pose with beer during the opening ceremony for the 176th Oktoberfest in Munich September 19, 2009. Millions of beer drinkers from around the world will come to the Bavarian capital over the next two weeks, for the world's biggest and most famous beer festival, the Oktoberfest. REUTERS/Michaela Rehle (GERMANY ENTERTAINMENT SOCIETY)

Az első Oktoberfestet, melyre a város teljes lakossága hivatalos volt, 1810. október 12-én rendezték meg I. Lajos király és Teréz hercegnő esküvőjének alkalmából. A hagyománnyá vált népünnepély az első években sportos jellegű volt, Lajos király ugyanis az ókori görög olimpia mintájára szerveztette meg az eseményt. Napjainkra a mintegy 6 millió látogatót vonzó, nemzetközileg igen népszerűvé vált fesztivál főként a német sörfőzdék, a sörkülönlegességek és a zene dicséretének ünnepélyévé vált.

Németországban Münchenen kívül más városokban is tartanak hasonló rendezvényeket, Eislebenben, Stuttgartban, Bad Hersfeldben, Mühlhausenben, Hannoverben (Észak-Németországban ez a legnagyobb) és Hildburghausenben, de a világ más országaiban is sorra rendezik meg a német sörfesztiválra hajazó népünnepélyeket.

Magyarországon Zalaegerszegben igyekeznek megeleveníteni a müncheni Oktoberfest hangulatát. Idén, a II. Oktoberfest sörfesztivált szeptember 14 és 17 között rendezték meg a Zalaegerszegi Városi Sportcsarnok előtti téren és a Zala Pláza parkolójában, sztárfellépőkkel, motoros felvonulással és találkozóval, sörivó- és sörhasszépségversennyel.

Bár a szeptember az időjárás szempontjából biztonságosabb, még az október is jól kihasználható hónap az utolsó nagyobb szabású szabadtéri programok megrendezésére, hisz az időjárás még kegyes és a természet is látványos változásokat produkál napról napra. Összegyűjtöttünk egy csokorra való programot az ősz utolsó, a szabadban is élvezhető programjaiból.

Őszi Kulturális Fesztivál, október 01–31.
Helyszín: Szeged

A Szegedi Tudományegyetem hagyományos összművészeti rendezvénysorozatának kínálatában többek között színházi előadások, pódiumműsorok, komolyzenei hangversenyek, kiállítások, könyv- és filmbemutatók, közönségtalálkozók, dzsessz-, rock- és népzenei koncertek, irodalmi-közéleti beszélgetések szerepelnek. Az idei, 2012. évi rendezvénysorozat a jubileumok jegyében kínál változatos programokat, az egyetem művészeti csoportjai mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkoznak be ezen az egész októberen át tartó rendezvénysorozaton. Részletek itt.

Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál, október 04–07.
Helyszín: Budai Vár

Magyarország legnemesebb pálinkái, egyedi ételkülönlegességek, latin-amerikai, vérpezsdítő zene, valamint kulináris finomságok várják a látogatókat október 4–7. között a Budai Várban, ahová idén Mexikót és nemzeti italát, a tequilát hívták vendégségbe a fesztivál szervezői. A főváros egyik legszebb helyszíne, a Budai Várnegyed, annak Hunyadi és Oroszlános udvara ad helyet a rendezvénynek. A nagyszínpad beköltözik a festői Oroszlános udvarba, így még többen táncra perdülhetnek a délutáni és esti koncerteken. A vendégpárlat-tematikát folytatva Olaszország és Oroszország után idén a mexikóiak mutatkoznak be büszkeségükkel, a tequilával, valamint tradicionális ételeikkel. A mexikói negyedben kiderül, hogyan lesz az agavéból párlat, és hogyan készülnek a közkedvelt latin-amerikai finomságok. A Pálinkafesztiválon huszonöt pálinkafőzde, tíz kolbászkészítő, valamint bor- és sajtmesterek állítják ki finomságaikat. A belépőjegy ára 2000 forint, amely tartalmaz egy pálinkáspoharat is. Részletek: http://www.palinkaeskolbasz.hu/

Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, október 05–14.
Helyszín: Budapest, Erzsébet tér

A Budapesti Őszi Fesztivál hagyományait folytató eseménysorozat a kortárs könnyű- és komolyzene nagyágyúit sorakoztatja fel, az idei program meghatározó elemei az elektronika, valamint a vizualitás lesznek. A fesztivál nyitóeseményeként október 6-án a Műcsarnok főhomlokoztatát színezik be a 2012-es Paint Up! Visualpower virtuális épületfestő verseny döntősei. Részletek itt.

Móri Bornapok és Fúvószenekari Fesztivál, október 04–07.
Helyszín: Mór

Mór egyik legrangosabb rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok, melyen kulturális, sport, borászati, szórakoztató programok közül választhatnak a hazai és külföldi látogatók. Bár a Móri Borvidék Magyarország 22 történelmi borvidéke között az egyik legkisebb, zászlós bora, a „Móri Ezerjó" ma már a hungarikumok közé tartozik. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálnak sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport- és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város kulturális értékeivel. Az idei fesztivál a fúvószene jegyében zajlik. A helyi művészeti együttesek mellett bemutatkoznak hazai és külföldi fúvószenekarok. Részletek: http://www.moribornapok.hu/

Mohácsi Disznótoros és Pálinka fesztivál, október 12–13.
Helyszín:Mohács

Mohácson disznótoros, hurka, kolbász várja az ide ellátogatókat. A fesztivál lehetőséget ad kolbászgyúrási és sütési versenyre, amelyre mindenki kedve szerint jelentkezhet. A látogatók megismerkedhetnek a nemzetiségi disznóvágási szokásokkal. Részletek: http://www.mohacsifesztival.hu/

Hortobágyi Lehalászási Ünnep, október 13–14.
Helyszín: Elep tóegység

A halászati kiállításon testközelből ismerhetőek meg a halászat közben használt eszközök és Hortobágy vizes élőhelye. A két nap alatt folyamatos színpadi programok, horgászverseny, országos halétel-főzőverseny, gyermekjátékok és kézműves vásár biztosít igazi kikapcsolódást. Részletek: http://www.lehalaszasiunnep.hu/

Csabai Kolbászfesztivál, október 19–22.
Helyszín: Békéscsaba

A program a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba. Az eseménysorozat egyik látványossága a fesztiválkolbász, de a méteres és másfél méteres kolbászok sem hiányoznak a rendezvényről. Az események középpontjában a csabai kolbász áll. A rendezvényhez borvigadalom, valamint mezőgazdasági és élelmiszer-ipari, illetve turisztikai kiállítás társul. A borvigadalom keretében 30 pincészet és borászat mutatkozik be a látogatók előtt. Minden alkalommal építenek pálinkafaházakat is, hiszen a kolbászhoz, a disznótorhoz a bor mellett a pálinka is hozzátartozik. Részletek: www.kolbaszfesztival.eu

Szigligeti Süllő Fesztivál, október 20–22.
Helyszín: Szigliget

A hetedik alkalommal megrendezett, hagyományőrző, szezonzáró rendezvény helyszíne a Balaton-part, ahol (nem csak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni. Részletek: http://www.sullofesztival.hu/

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.