Bizonytalan, mikor tudják elbontani Pécs szégyenfoltját

Immár jogerős ítélet szól arról, hogy a negyedszázada lakatlanul álló pécsi Magasház nem a baranyai megyeszékhely tulajdona. Így továbbra is bizonytalan, mikor lehet hozzáfogni a 25 emeletes épület tervezett bontásához.

A tornyot a hetvenes években emelte a város, ám 1989 végén kiderült, hogy a feszített vasbeton ház acélbetétei megrozsdásodtak, ezért kiköltöztették a veszélyessé váló épület félezer lakóját. Számos elképzelés született az ingatlan hasznosítására, ám valamennyi álom maradt, mivel nem volt érdeklődés a házba tervezett lakásokra, szállodára, üzletekre, irodákra.

2008-ban a pécsi önkormányzat 6,3 milliárd forintért eladott hét ingatlant a magyar tulajdonú, de Spanyolországban bejegyzett Milton-csoportnak, s a „csomag” egyik eleme volt a Magasház. A Milton egyik vállalkozására, a La Torre Kft.-re bízta a házat, ám ez a cég sem talált funkciót az épületnek, ráadásul a kft. ellen felszámolás indult. Az önkormányzat a házat életveszélyessé nyilvánította, s úgy döntött: le kell bontani a tornyot.

A La Torre felszámolója 2014 júniusában 25 millió forintért eladta a házat a városnak, s az önkormányzat pályázatot írt ki a bontásra. Eközben a Milton-csoport egyik hitelezője, akinek 2,3 milliárd forint jelzálogjoga volt a Magasházon, megtámadta az ingatlan eladását. Első fokon a Tatabányai Törvényszék kimondta, hogy az eladás érvénytelen, mivel a felszámoló nem nyilvános, hanem zárt pályázaton adta el a házat. Most másodfokon a Győri Ítélőtábla is kimondta ugyanezt.

A városháza közleményben reagált a történtekre. Mint írták, elfogadják az ítéletet, de a céljuk az, hogy eltüntessék „Pécs eme hírhedt szégyenfoltját”.

Az kizárható, hogy egy nyilvános pályázaton valaki komoly összeget szánna a toronyra, hisz a bontás hozzávetőleg egymilliárd forintba kerül, s a ház helyén kialakítandó telek 200 milliót ér. Így valószínűleg újra a város lesz az egyetlen vevő. Már csak azért is, mert Pécsnek Orbán Viktor megígérte: a kormány egymilliárdot biztosít a bontáshoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.