Még ne menjen a jégre!

A partról nézve viszonylag összefüggő jégtakaró alakult ki a Balatonon csütörtök reggelre, de a legtöbb helyen mindössze 2-4 centiméter vastag a jégréteg, ráadásul hó takarja, így egyelőre életveszélyes rámenni - közölte Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti kapitányság vezetője az MTI-vel.

A rendőrkapitány hangsúlyozta, hogy még "gyertyás" a Balatonon kialakult jégréteg, csak akkor lehet majd biztonságosan rámenni, ha már acélosan, egyenletesen fagy be a víz, és 12-15 centiméter vastag jégtakaró alakul ki. A meteorológiai előrejelzések szerint egyelőre kérdéses, hogy a következő hetekben lesz-e erre esély.

A balatoni vízirendészet levélben hívta fel a balatoni önkormányzatok jegyzőinek és az iskolaigazgatóknak a figyelmét  a jégpályák kialakításának és a jeges programok szervezésének feltételeire. A jégpálya-kijelölés nem kötelezettsége az önkormányzatoknak, de a vízirendészet mégis azt kéri, ahol lehet, tegyék meg, mert a szakszerűen kialakított, mentőeszközökkel ellátott jégpályákkal sokkal jobban lehet szavatolni a sportolók biztonságát.

Megfelelő jégvastagság esetén is lehetőleg sekély vizű strandok területén jelöljenek ki pályát, ahol álljon rendelkezésre mentőfelszerelés 20-25 méter hosszú dobókötéllel, 4-5 méteres nyelű csáklyával, egy körülbelül 5 méteres létrával, valamint mentőgyűrűvel vagy mentőpatkóval.

A vízirendészek ellenőrzik a szabad vizek jegén tartózkodás szabályainak betartását. A szabályszegőket először csak figyelmeztetik,  ha ez nem vezet eredményre, akkor alkalmaznak súlyosabb szankciókat is, mint a helyszíni bírság vagy a szabálysértési feljelentés.

A Balaton környéki iskolák figyelmét arra hívta fel a rendőrség, hogy a tó jegét érintő programok szervezése esetén részesítsék előnyben az önkormányzatok által kijelölt területeket.

Horváth Ákos meteorológus, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy a következő napokban enyhülés várható, majd újabb lehűlés jön. A jég vékony, egyenetlen, rianásokkal teli, a vastag hótakaró alatt nehezen vastagszik, ezért életveszélyes. Ahol korcsolyapályákat akarnak kialakítani a jövőben, ott érdemes előre letakarítani a havat és búvárszivattyúval locsolni a területet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.