Még mindig oltják a tüzet a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Még dolgoznak a tűzoltók és a társhatóságok munkatársai a Kiskunsági Nemzeti Parkban péntek délután keletkezett tűz oltásán. A parázsló, és a szélben felgyulladó területek jelentik a legnagyobb gondot - közölte a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi szóvivő szombaton az MTI-vel.

Továbbra is a legmagasabb, ötös riasztási fokozat van érvényben, hatvan tűzoltó (hivatásos, önkormányzati és önkéntes) dolgozik jelenleg is, munkájukat segítik a nemzeti park munkatársai, civilek és három erőgép is - mondta el telefonon Kovács Andrea.

A hőség, a feltámadó szél és a terepviszonyok nehezítik az oltást. Pénteken körülhatárolták a tüzet, megakadályozták a továbbterjedését. Vannak izzó, parázsló területek, például a fatörzsek belsejében vagy az aljnövényzetben, amelyek a feltámadó szélben újra lángra kapnak. A tűzoltók jelenleg ezeknek az eloltásán dolgoznak. A nehezen megközelíthető területeken nagy segítséget jelent a nemzeti park munkatársainak helyismerete.

Péntek este és éjszaka helikopterrel is oltották a tüzet, és a légi járművet ismét be tudják vetni, ha szükség lenne rá. Ötven hektárt érintett a tűz, ez túlnyomórészt borókás, de vannak fenyvesek, lombos erdők is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.