Meg kellett győzni a lakókat a kitelepítésről

Szijártóháza és Zalaszombatfa lakóit vasárnap este kitelepítették, mivel a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság úgy látta, hogy a belvíz veszélyezteti a két, szlovén határ melletti falu lakóinak biztonságát.
Az áradás által elzárt négy település, Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa továbbra is megközelíthetetlen közúton
Az áradás által elzárt négy település, Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa továbbra is megközelíthetetlen közúton
Varga György / MTI

Zala megye nyugati felében az elmúlt napok kitartó esőinek vizét a hét végén már nem tudták elvezetni a patakok, és több ezer hektár területet elöntött a belvíz. A 27 lelkes Szijártóházát és az 50 lelkes Zalaszombatfát bekerítette az ár, s a katasztrófavédelem úgy látta, hogy nincs biztonságban a két falu lakossága. Ezért már vasárnap kora délután döntés született e települések kiürítéséről.

A helybéliek viszont nem akartak ebbe beleegyezni, úgy látták ugyanis, hogy már apad a víz, ezért szükségtelen a kitelepítés. A házakat egyébként nem érte még el az ár, s az épületeket gazdáik elég erősnek tartották ahhoz, hogy stabilan kiállják az esetleges elöntést. Így a két falu lakói feleslegesnek tartották a rájuk váró kényelmetlenséget, és féltek hátrahagyni ingatlanjukat és jószágaikat.

A helybéliek tiltakozásáról értesülve a katasztrófavédelmi szakértők este fél hatkor tárgyalni kezdtek a két falu vezetőivel és lakóival. Elmondták, hogy Szlovéniában átszakadt egy gát, s a víz onnan is errefelé folyik, és emiatt – megelőzési céllal – mindenképp szükség van arra, hogy a két falu lakóit biztonságba helyezzék. Ezt követően elkezdődött a kitelepítés, a községek lakóit Lentibe vitték, és egy iskolában helyezték el őket.

Cseresznyés Dániel, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, hogy erőszakra nem volt szükség, a helybélieket sikerült meggyőzni arról, hogy a kitelepítés elkerülhetetlen. Az üres falvakba senki sem léphet be, a településeket rendőrök őrzik az illetéktelenektől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.