Még edzőként molesztált gyerekeket a volt amerikai házelnök

15 hónap börtönbüntetésre ítélte a szövetségi bíróság Dennis Hastert volt amerikai házelnököt. A bíró „sorozatos gyermekmolesztálónak” nevezte az Egyesült Államok képviselőházának egykori elnökét. 

A most 74 éves, már tolószékkel közlekedő Hastert a bíróságon elmondta, hogy "nagyon szégyelli magát", amiért "rosszul bánt" a diákokkal, amikor még a hetvenes években edzőként dolgozott egy iskolában – számolt be a BBC

A volt politikust eredetileg a banki törvények megszegésével vádolták meg, megpróbálta elkerülni azt a kötelezettséget, hogy bejelentse, kinek akar kifizetni 3,5 millió dollárt (9,5 milliárd forintot). Ebben októberben bűnösnek vallotta magát. A nyomozás kiderítette, a pénz célja az volt, hogy eltussolja a korábbi szexuális zaklatási ügyeit – írta a CNN.

Frank Polich / Reuters

 

Az ügyészek szerint Hastert öt fiút molesztált, amíg Chicago egyik külkerületében, Yorkville-ben dolgozott 1965 és 1981 között, emiatt azonban nem emelhettek vádat ellene, mivel a bűncselekmények már elévültek. 

A védőügyvédje próbálta elkerülni, hogy börtönbüntetésre ítéljék, a férfi gyenge egészségi állapotára és arra hivatkozva, hogy már elég nagy árat fizetett a szégyenéért.

Szerdán Thomas Durkin bíró azt mondta, hogy Hastertnek is át kell esni a szexuális bűnelkövetők esetében szokásos eljáráson. A szabadlábra helyezése után le kell töltenie két év próbaidőt, illetve be kell fizetnie 250 ezer dollárt (68 millió forintot) az áldozatok számára létrehozott alapba.

Egyik áldozatának, Steve Reinboldtnak a nővére, Jolene az ABC-nek mesélt arról, hogy a testvérét a középiskola alatt végig molesztálta az edző. A fiú tagja volt több sportkörnek is, így rengeteg alkalma volt Hastertnek kettesben maradni vele. A fiú a középiskola után elköltözött, neki is csak nyolc évvel később, 1979-ben mondta el, min ment keresztül.

Maga Steve nem vehetett részt a tárgyaláson, 1995-ben AIDS-ben elhunyt. Jolene elmesélte, hogy Hastert még el is ment a temetésére.

Hastert 1987 és 2007 között volt Illinois kongresszusi képviselője. Az Egyesült Államok történetében ő volt a képviselőház elnöki posztját a leghosszabb ideig betöltő republikánus. A képviselőház elnökeként Hastert az ország harmadik embere volt az Egyesült Államok elnöke és az alelnök után.

Több korábbi republikánus képviselőtársa is enyhítésért fellebbezett a bírósághoz az érdekében. Miután bűnösnek találták, Hastert portréját eltávolították az Egyesült Államok Képviselőházából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.