Második világháborús magyar katonatiszt holttestét találták meg Ukrajnában

Egy, a második világháborúban Ukrajna területén elesett magyar katona holttestét sikerült azonosítani a napokban, a magas rangú kitüntetésben részesült Ágner Gyula földi maradványait hazahozzák, Magyarországon méltó sírhelyen temetik újra.

 Ágner Gyulát - miként korábban az ugyancsak Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett vitéz Barankay Józsefet - "célzottan" keresték. Annyi információjuk volt, hogy a főhadnagy Ukrajna területén esett el 1944. április 27-én, és 18 társával együtt Luczky faluban temették el. A veszteségi dokumentumok megvoltak, azok nyomán kértek engedélyt a feltárásra  - mondta a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeleti főosztályának osztályvezetője Maruzs Roland az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorfolyamában.

Ágner Gyula esetében az azonosítási jegytokot (dögcédulát) nem sikerült megtalálni. Unokahúga adott DNS mintát, és az igazságügyi szakértők által elvégzett vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy valóban a második világháborús katona maradványait találták meg. Ágner Gyula földi maradványait hazahozzák és újratemetik. Ezen felül korábbi sírhelyénél az ő és többi társa előtt tisztelegve emlékművet állítanak majd - közölte az alezredes.

Az első és a második világháború valamennyi kiemelkedő tisztjét szeretnék megtalálni, de rajtuk kívül a többi hős katonáról sem feledkeznek meg. Ennek érdekében végzett munkájuk során az elmúlt években 6500 hős katonának emeltek síremléket. Elindították a www.hadisir.hu honlapot is, amelyen már mintegy 175 ezer hősi halált halt katona adatai találhatók meg - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.