Másodfok közelében tetőzhet a Duna Nagybajcsnál

A másodfokú készültség szintjének közelében tetőzhet a Duna a hétvégén a Győrhöz közeli Nagybajcsnál, Rajka és Dunaremete között déltől első fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a folyón, közölte pénteken az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.
Németh József tájékoztatása szerint a csütörtökön is intenzív esőzések mellett a szintet az is növeli, hogy a bősi erőmű karbantartása miatt jelentős vízmennyiséget vezetnek át az Öreg-Dunába.

A Rába szintje Ragyogónál megközelíti a másod-, Árpásnál meghaladja majd az első fokú készültség szintjét, de várhatóan Győrnél is eléri az első fok mértékét a vízállás; a rakpart szintjét vasárnap érheti el a folyó.

A következő 48 órára további 50 milliméternyi csapadékot prognosztizálnak a Lajta vízgyűjtőjére, így az sem zárható ki, hogy Mosonmagyaróvárnál harmadfokig áradhat a folyó. A Répcén akkor alakulhat ki jelentősebb árhullám, ha a következő 48 órában komolyabb csapadékmennyiség hull a vízgyűjtőjén, jelezte.

Németh József tájékoztatása szerint árad a Marcal és a Cuhai-Bakonyér is. Utóbbi miatt reggel nyolc órától Bakonybánk, Mezőrs, Bana, Bőny és Rétalap térségében első fokú helyi vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.