Mára elpusztultak a partra vetett ámbráscetek

Nem sikerült visszajuttatni a vízbe a holland partokra vetődött öt nagy ámbráscetet, ezért az állatok szerda hajnalra mind elpusztultak.

A bajba került tengeri emlősöket kedden, a part közelében vették észre. A szakértők éjfélig folytatták az erőfeszítéseket, hogy a ceteket visszajuttassák a nyílt vízre, sikertelenül. Amikor befejezték, úgy vélték, ketten már nem élnek, de a többiek is "utolsó lélegzetüket veszik" - tudósított a dutchnews.nl.

Remko De Waal / MTI/EPA

Rendkívül szokatlan, hogy ennyi ámbráscet tartózkodjon a holland vizeken - mondta a helyi Ecomarine tengeri központ szóvivője a Noordhollands Dagblad című napilapnak. A partszakaszt, ahova a cetek kisodródtak, lezárták, hogy az állatokat senki se zavarhassa. Hollandia szabályzatot készített ilyen esetekre, miután 2012-ben egy hosszúszárnyú bálna Texel homokos partja közelében elpusztult. A protokoll alapján be kell fejezni a mentési munkálatokat 12 órával azután, hogy az állatok a partra vetődtek.

Mindeközben a Watt-tenger (az Északi-tenger melléktengere) a német Wangerooge szigetére két nagy ámbráscet tetemét sodorta a víz múlt pénteken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.