Már uralkodik a tinédzser király

A nagykorúságot elérve beiktatták hivatalába a világ legfiatalabb, már 3 évesen megkoronázott királyát a hét végén Ugandában.

A IV. Rukidi néven uralkodó Oyo Nyimba 1995-ben, apja szívroham miatt bekövetkezett váratlan halála után az ugandai Toro királya, de 18 éves koráig régensek látták el helyette az uralkodói feladatokat.

Az ugandai batoro népcsoport 3 évesen megkoronázott fejeként 1995-ben Oyo Nyimba a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legfiatalabb uralkodó, "leváltva" a 18 évesen megkoronázott Mswati szváziföldi uralkodót.

Százezrek vettek részt a beiktatási ceremónián szombaton az Uganda nyugati részén fekvő Fort Portalban, a királyság székhelyén, ahonnét Toro 12. királyaként IV. Rukidi alattvalók milliói fölött fog uralkodni, bár inkább csak kulturális értelemben.

Az 1822-ben létesült torói királyság egyik Uganda öt hagyományos királyságának, amelyeket 1967-ben, öt évvel a függetlenség elnyerése után eltöröltek ugyan, de Yoweri Museveni 1993-ban helyreállított azzal a feltétellel, hogy a királyok nem politizálhatnak, csak kulturális tisztségeket láthatnak el. Toróban például az alattvalók csak az uralkodó által aláírt engedély birtokában házasodhatnak.

IV. Rukidi beiktatási ünnepsége
Fort Portal, 2010. április 18. Lándzsát nyújtanak át IV. RUKIDI ugandai uralkodónak (j) azon az ünnepségen, amelyen beiktatják hivatalába az ugandai Fort Portalban 2010. április 17-én. A IV. Rukidi néven uralkodó Oyo Nyimba 1995-ben, apja váratlan halála után lett az ugandai Toro királya, de 18 éves koráig régensek látták el helyette az uralkodói feladatokat. Az ugandai batoro népcsoport 3 évesen megkoronázott fejeként 1995-ben Oyo Nyimba mint a legfiatalabb uralkodó a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Balról Yoweri Kaguta MUSEVENI ugandai államfő. (MTI/AP/Stephen Wandera)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.