Már sehol sem egészségtelen a levegő

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései szerint már sehol sem egészségtelen a levegő minősége a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt.

Az Időkép korábban arról írt, hogy a Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint, ha nem javul a helyzet, akkor kedden el kell rendelni a szmogriadót, melynek értelmében szerda reggel 6 órától a fekete és piros matricájú autókkal tilos lesz Budapesten a közlekedés. A novemberi hidegpárnás helyzetben a mozdulatlan levegő nem "takarítja el" a főként a gépjárműforgalom okozta szálló port, a szennyezés mértéke pedig már jó ideje átlépte az egészségügyi határértéket.

Budapest mellett a legnagyobb a szennyezés a Sajó völgyében (Miskolc, Kazincbarcika, Ózd), ugyanakkor határérték feletti az érték Nyíregyházán, Debrecenben és Pécsett is.

Az OKI honlapján található térképe kedden már egy település levegőjét sem minősítették egészségtelennek. A kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel hat települést jelöltek: Budapestet, Miskolcot, Esztergomot, Tatabányát, Székesfehérvárt és Pécset. A többi települést a levegőjének minősége alapján az elfogadható kategóriába sorolták.

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója kedd hajnalban közölte az MTI-vel: nincs szükség a gépjárműforgalom korlátozására Budapesten a légszennyezettség miatt. Közleménye szerint az előző napi mérési eredmények értékelése alapján biztossá vált, hogy a szmogriadó riasztási fokozatának, sőt az enyhébb, tájékoztatási fokozatának elrendelési feltételei sem teljesültek.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.