Már öt embert ölt meg a fertőzött osztrák sajt

Meghalt egy ötödik osztrák is listeria baktériummal fertőzött sajt fogyasztása után, ezzel hétre nőtt a halálos áldozatok száma - jelentette csütörtökön az osztrák sajtó.

Egy 57 éves alsó-ausztriai férfi halt meg az osztrák Prolactal sajtüzem termékének fogyasztása után. Az öt osztrákon kívül eddig két német fogyasztó halálát okozta a listeria-fertőzés, mind a heten más betegségben is szenvedtek.

A stájerországi Hartbergben működő üzemben teljesen leállt a termelés, mint mondták, egy általános minőségi ellenőrzés miatt.

A múlt hét elején vált ismertté, hogy 2009 végén hatan meghaltak a fertőzött termékek fogyasztásától. Az üzem közlése szerint a fertőzött termékeket januárban kivonták a forgalomból, rögtön azután, hogy a hivatalos vizsgálatok egyértelmű összefüggést vontak azok és a halálesetek között.

Az ügyészség vizsgálatot indított a gyártó cég vezetői ellen gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint Magyarországra nem szállítottak listeriafertőzött sajtot. A listeriózis megbetegedés egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki. Legyengült szervezet - csecsemők, várandós nők, idős személyek, valamint gyenge immunrendszerű emberek - esetén nagyobb veszélye van a súlyos tünetekkel járó betegség kialakulásának.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.