Már Mirr-Murr, a kandúr is szoci kézben van

Különleges ereklyéket tart képviselői irodájában Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter. Az egyik polcán például Oriza-Triznyák nagy barátja, az eredeti Mirr-Murr bábu figyel.

Sajátos ereklyéket őriz a Képviselői Irodaházban lévő szobájában Hiller István volt oktatási miniszter – tudta meg a NOL. A szocialista politikus – Vitányi Ivánnal közös - irodájában ugyanis a polcon külhoni politikusoktól, kulturális vezetőktől kapott ajándékok mellett egy értékes bábu is látható: Mirr-Murr, a kandúr. Méghozzá, az eredeti.

A Csukás István író által megálmodott és a Magyar Televízióban 1973 és 1976 között vetített bábfilmek főszereplője (Kiscsacsi és Oriza-Triznyák mellett) Mirr-Murr volt. A hétperces epizódokat Halász Judit narrációjával vetítették, a filmek rendezője pedig Foky Ottó volt. Tőle kapta ajándékba a szocialista politikus Mirr-Murrt, amelyet azóta is nagy becsben tart.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

„Nagy tisztelője vagyok a magyar rajz- és animációs filmeknek. Ezért, amikor Foky Ottó nyolcvanadik születésnapját ünnepelték egy ismerősömön keresztül eljutottam hozzá, mert szerettem volna felköszönteni. Csak a tiszteletemet akartam tenni” - emlékezett vissza Hiller István, hozzátéve: „Meglepetésemre Mirr-Murr ott várt már az asztalon egy tálka sós sütemény mellett. Azt hittem először, hogy az ott Mirr-Murr természetes helye és a sós sütemény csak véletlenül odakerült. De nem. Foky elmesélte az egész történetét, a forgatások kalandjait és azt az őrületes munkát, amit akkor végeztek. Meg voltam hatva, amikor végül az eredeti bábot nekem adta ajándékba. Ezért is van azon tárgyak között, amelyek számomra a legkedvesebbek. Így például a Nofretete-fej, vagy a kínai vezető ajándéka mellett” - nyilatkozta lapunknak Hiller István.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.