Már lehet kapni a nőknek szánt Viagrát

Receptre kapható a libidójavító rózsaszín tabletta. A magyar hölgyeknek azonban várniuk kell, a „női Viagra alkalmazását” egyelőre az Egyesült Államokban engedélyezték. És ott is orvosi felügyelet mellett.

Hogy utóbbi pontosan mit is jelent, lehet találgatni. Mindenesetre a hvg írása szerint az Addyi nevű tabletta kereskedelmi forgalomba kerülése a tengeren túlon sem ment simán: a szexuális vágy hiányát enyhítő, nőknek készült tabletta engedélyeztetését korábban két alkalommal is letiltotta az Egyesült Államok gyógyszereket szabályozó Food and Drog Administraion (FDA) döntés-előkészítő testülete.

Az első tiltás után, 2010-ben a New York Times idézett egy gyógyszergyárellenes aktivistát, aki szerint az Addyi elfogadása a gyógyszerlobbi működésének egyik legcsúnyább példája lenne. Szerinte a gyógyszergyártók nyomást gyakorolnak az FDA-re, hogy elfogadtassanak egy felesleges és káros szert.

A kicsi rózsaszín tabletta, amely a menopauza előtt álló nők szexuálisvágy-hiányát hivatott kezelni a dopamin- és a szerotoninszint befolyásolásával, végül zöld utat kapott a napokban, és most már bárki megvásárolhatja az USA-ban. Ugyanakkor a szert csupán orvosi ellenőrzés mellett szabad alkalmazni, és a patikákban csak orvosi recepttel lehet kiváltani.

Az orvosoknak mindemellett tájékoztatniuk kell a betegeket a gyógyszer mellékhatásairól: szédülés, ájulás, hányinger, vérnyomás-ingadozás. A szabályok sora azonban itt még nem ér véget, mert a páciensek csak akkor kaphatják a tablettát, ha a libidó hiánya nem vezethető vissza egyéb okokra, például szervi vagy párkapcsolati problémákra.

A "női Viagrával" kapcsolatban három klinikai teszt jutott közel azonos eredményre: a kísérletben részt vevő nők a gyógyszer szedése előtt havi két-három szexuálisan kielégítő élményt szereztek. Ezt a számot csak havi egy alkalommal sikerült növelni a tabletta szedése után. Ez a növekedés ugyanakkor nagyobb volt, mint a placebót fogyasztó nőknél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.