Vizsgálatot követelnek a szexista rendőrségi klipek miatt

Nyílt levélben kéri a Párbeszéd Magyarországért Papp Károly országos rendőrfőkapitányt, hogy indítson vizsgálatot a Baranya és Vas megyei főkapitányságokon a szexuális erőszakot az áldozat hibájaként beállító videók, illetve közlemények miatt, vonja vissza a videókat és tegyen javaslatot „a cél elérésének megfelelő tartalmú" anyagok elkészítésére.

A pécsi kapitányság bűnmegelőzési videoklipjeiről van szó, amelyeken már a szlogen miatt sokan felháborodtak: „Tehetsz róla, tehetsz ellene!” A felvételeken ugyanis azt sugalmazzák, hogy kihívó viselkedésükkel a nők is tehetnek arról, ha megerőszakolják őket.

A videók miatt - melyeket tízezrek láttak már a videómegosztó oldalakon - a Demokratikus Koalíció Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult, a parlamentben pedig Kontrát Károly belügyi államtitkár kényszerült magyarázkodásra.

Nőjogi szervezetek is elítélték a klipekben sugalmazott állításokat: Sáfrány Réka, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség képviselője szerint a videó amellett, hogy annak áldozathibáztató üzenete felháborító, szakszerűtlen, amatőr kivitelezésű is egyben.

A videó végső üzenetét, „Tehetsz róla, tehetsz ellene!", annak teljes tartalmával együtt a 'Keret – Koalíció a szexuális erőszak ellen a túlélőkért' nevű civil szervezet „Nem a ruha teszi az áldozatot!" néven ítélte el.

„A videó ártalmas és nagyon veszélyes, követeljük sugárzásának megszüntetését!" – állítják a Keret tagjai.

A botrány ráadásul hamar eszkalálódott, miután a klipek az elmúlt napokban bejárták a világsajtót is. A The Guardian „már- már szoftpornóként" jellemezte az oktatóvideót. Az oktató kisfilmről ezek után a BBC, a The Independent és a Telegraph is írt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.