Malacokat mészárolt a Magyar Honvédség

85 sertés adta az életét, hogy a majdani harctéri sérültek megfelelő ellátásban részesülhessenek. 

444.hu göngyölített fel a rejtélyes disznó sztorit. A Magyar Honvédség július 8-i hadgyakorlatáról kiszivárogó hírek eleinte 40 állat meggyilkolásáról szóltak, amelyeket a hadsereg állítólag darabonként 400 ezer forintért vásárolt. 

Mivel a résztvevőkkel titoktartási nyilatkozatot írattak alá, a portál megkérdezte a honvédséget a vérengzés részleteiről.

A gyakorlatra állításuk szerint a honvédség kiképzési rendszerének átalakítása miatt volt szükség. A katonák a harctéri sebesültellátást és az életmentő feladatokat gyakorolták, hogy teljesíteni tudják a megváltozott hadviselésből és a NATO-kötelezettségekből fakadó feladatokat, így az egészségügyi szakkiképzéseket.

Újabb két hét után azonban sikerült a sertések pontos számát is kideríteni. Az MH Egészségügyi Központ 85 sertést vásárolt közel 5 millió forintért az Intro Invest Kft.-től. 

– A harctéri életmentők több hónapos elméleti felkészítés után preparátumokon, modelleken gyakorolnak, és a kiképzés végén élőszövetes gyakorlaton sajátítják el a harctéri körülmények közötti harctéri sebesültellátás, életmentés fogásait – közölte az MH.

A honvédség szerint ennek pótolhatatlan tudásanyaga és készsége máshol nem szerezhető meg, csak így tudják garantálni, hogy harctéri sérüléseknél kellően felkészültek legyenek az egészségügyi katonák, akik ellátják a sebesülteket. – Az élőszövetes gyakorlás sertésen azért fontos, mert az emberi szövet szerkezetéhez hasonlóan reagál a külső sérülésekre, behatásokra.

A honvédség válaszából az derült ki, hogy „hivatalos és engedélyezett eljárásról van szó", amire a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság adott engedélyt.

Nem szokatlan jelenség, hogy a katonák állatokon gyakorlatoznak. A 444.hu az angol hadsereget hozza fel példának, ami a szigetország szigorú törvényei miatt kénytelen volt átjárni Dániába, hogy az ottani malacállományt pusztítsa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.