Május közepétől irtják a szúnyogokat a Tisza-tónál

Közel kéttucat település összefogásával várhatóan hat alkalommal, először május közepén irtják a szúnyogokat a Tisza-tó környékén.

Az együttműködésben továbbra is négy megye - Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok - 23 települése vesz részt - tájékoztatott Soltész András, a feladat összefogásáért felelős térségi önkormányzati társulás elnöke. A társulást immár negyedik éve irányító Újlőrincfalva polgármestere elmondta: bár az elmúlt esztendőben egyszer biológiai irtást is végeztek ezen a vidéken, a szakértők szerint idén nem érné meg áldozni a gyérítésnek erre a - többi technológiánál jóval drágább - módszerére.

Ezért elsősorban repülőgépes, úgynevezett légi kémiai, továbbá esetenként, egy-egy rendezvény helyszínén meleg ködös, földi kezeléseket végeznek majd a térségben, 6000 hektáros területen. Az önkormányzati társulás résztvevőinek szándéka szerint az idegenforgalmi szezonban a tavalyi hét helyett összesen hat alkalommal, kéthetente lesz szúnyogirtás. Egy-egy kezelés átlagosan három nap alatt, bő ötmillió forintból valósítható meg - tette hozzá.

Az első irtás május 13. és 15. között, az utolsó az augusztus 20-i ünnep idején várható. „Az előzetes vizsgálatok azt mutatják: a csapadékos tavasz és az esőzések után maradt rengeteg pangó víz miatt idén komoly szúnyoginvázióra kell számítanunk. Nem lesz egyszerű dolguk tehát a munka szakmai irányításával megbízott stáb tagjainak és a kivitelezőknek" - vélekedett Soltész András, aki azonban úgy fogalmazott: jelenleg még a gyérítés finanszírozása okozza a legnagyobb fejtörést az érintett városok és községek irányítóinak.

A társulás ugyan a múlt évi támogatási összeghez hasonlóan ezúttal is 12 millió forint pályázati forrást nyert e célra a Magyar Turizmus Zrt-től. Ám amíg korábban ez az irtás teljes költségvetésének 40 százalékát finanszírozta, addig most csak 30 százalékra lesz elegendő a pénz. Így az együttműködő önkormányzatoknak összesen további 28 millió forintot kellene előteremteniük e feladatra. Ráadásul a program utófinanszírozott, azaz az első kezelést még teljes egészében a helyhatóságoknak kell megelőlegezniük - magyarázta az elnök.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.