Melamint találtak egy gyerek tejitalban Szegeden

Magyarországot is elérte a Melamin-botrány. A szegedi tejitalban talált kínai élelmiszer-hamisításhoz adagolt műanyagtól tavaly hat csecsemő meghalt az ázsiai országban.

Melamint találtak Szegeden egy gyerek tejitalban; ez az a kínai élemiszer-hamisításhoz adagolt műanyag, amitől tavaly hat csecsemő meghalt az ázsiai országban - írta szombaton a Délmagyarország.

A napilap információi szerint a kínai forgalmazót, aki a terméket ellenőrzés nélkül behozta az unióba, keresik, az eddig árusító Cora pedig levette polcairól a terméket. Az újság azt írta: a napokban egy szegedi vásárló véletlenül figyelt fel a kínai, Milk drink feliratú, dobozos gyerek tejitalra. Az italt a vásárló találta gyanúsnak, s bevitte a nagyáruház életmiszerbiztonsági igazgatójának, ahol a terméket megvizsgálták, és a határérték dupláját találták benne a melaminból. A szegedi élelmiszer-ellenőrök értesítették társszerveiket, és felszólították a kínai céget, mondja meg, hová szállított a termékből. Az ügybe alapvetően a kínai cég a hibás, mert nem vizsgáltatott be minden, az unióba behozott gyártási tételt.

Faragó Katalin, az élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóságnak osztályvezetője a lapnak elmondta: a szegedi hipermarketben 34 dobozt koboztak el az említett feliratú termékből, az áruház nyilatkozata szerint ősz óta árulták, és összesen 60 doboz volt belőle.

A melamint különböző ipari célokra használják, többek között papírok impregnálásához, műanyag evőeszközök, bútorlapok kötőanyagaként, bevonó anyagaként. Kisebb mennyiségben nem mérgező, de hosszabb ideig a szervezetbe jutva hólyag- és veseköveket, hólyagrákot okozhat.

A melamin-botrány Kínában robbant ki, ahol a szennyezett tejpor miatt több, mint tízezer gyerek került kórházba, hat csecsemő életét vesztette, és több tízezerre teszik a fertőzöttek számát. Az elmúlt hónapokban több országra is "átterjedt" a botrány. Többek között Hongkong, Japán és Szingapúr is betiltotta a kínai tejtermékek forgalmazását, miután  melamint találtak kínai tejkészítményekben, péksüteményekben, illetve cukorkákban (többek között a Nestlé egyik tejkészítményében is; a Nestlé azt állította, a melamin nem hamisítás miatt került a tejbe, hanem természetes úton).

Kínában a tejpormérgezés után elrendelték a tejtermékek ellenőrzését és a szennyezett termékek kivonását a forgalomból. A kínai élelmiszerbiztonsági hivatal korábbi közlése szerint három vezető kínai tejipari vállalat - Menginiu Dairy Co, Inner Mongolia Yili Industrial GRoup, Bright csoport - tej és ivójoghurt mintájának több mint tíz százalékában találtak melamint.

A melaminos termékek már korábban eljutottak Magyarországra - illetve Szlovákiába is -, tavaly ősszel ugyanis határérték feletti melamint regisztráltak egy önellenőrzés során benyújtott kávéfehérítő mintában. A Bangkokból származó, öt grammos tasakok szerencsére nem kerültek kereskedelmi forgalomba Magyarországon.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Tejital
Tejital
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.