Magyar sportlegenda tiszteletére épült a spanyol focistadion

Spanyolországban található a világ legszélesebb focipályája a Camp Nou, amelyet egy magyar focista, Kubala László tiszteletére építették.

Kubala László, a kiemelkedő képességű labdarúgó játékos karrierje során játszott a magyar, a csehszlovák, de még a spanyol válogatottban is. A magyar focistát 1999-ben a 20. század száz legnagyobb labdarúgó játékosa közé választotta a World Soccer Magazine.

Legenda bronzba öntve
Legenda bronzba öntve

Kubala tehetségével már a korai éveiben kitűnt, kibontakozását azonban folyamatosan gátolta, hogy a besorolástól félve lavíroznia kellett Magyarország és az akkori Csehszlovákia között. A kommunista hatalomátvétel után lefizetett néhány csempészt, hogy vigyék el Olaszországba, amiért a FIFA két és fél évre eltiltotta a játéktól. Természetesen a fociról nem tudott ez idő alatt sem lemondani, ezért az ott élő magyarokból csapatot szervezett Hungária néven, mely a felkészülési meccseken legyőzte a Real Madrid-ot és a spanyol válogatott is. Ekkor figyeltek fel tehetségére, és 1950-ben szerződést ajánlott neki az FC Barcelona. Mivel már régóta tervbe volt véve egy új stadion, és a magyar sztárt is óriási érdeklődéssel várták, végül az ő tiszteletére építették meg a Camp Nou-t, a világ legszélesebb futballstadionját.

Kubala nagylelkűségéről is híres volt, honfitársait segítette, amiben csak tudta: kezdetben Puskás Ferencet is támogatta anyagilag, mikor a mára legendává vált focista Spanyolországba szerződött.

Számos csapat akarta leigazolni Kubalát, többek közt az Inter Milan és a Torino is. Ő bele is egyezett, hogy játszik a Torinóban egy barátságos meccs erejéig, de fia betegsége miatt lekéste a gépet. Szerencséjére: ugyanis a visszaúton a gép lezuhant, és mindenki meghalt a fedélzeten.

A Barcelona századik évfordulóján, 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosának választották, olyan hírességeket utasítva maga mögé, mint Maradona, vagy Romario.

A Camp Nou központi helyén 2009. szeptember 24-én leplezték le a valaha élt egyik legnépszerűbb játékos szobrát, Kubala Lászlóét.

Gigantikus épület csillagászati összegből

A stadiont 1954 és 1957 között építették az FC Barcelona labdarúgó csapat számára. Eredetileg az Estadi del Futbol Club Barcelona nevet viselte, egészen 2000-ig, amikor is a tagok egy szavazáson azt javasolták, hogy az addigi becenév, Camp Nou („Új stadion”) legyen az épület hivatalos neve. Az illetékesek végül engedtek a nyomásnak és átkeresztelték a stadiont.

A létesítményt az évek során folyamatosan fejlesztették. Mai állapotában alapterülete 55.000 m2 (250m x 220m), legmagasabb pontja 48 méter és akár 98.787 fő befogadására is képes. Az építkezés összköltsége 288 millió pezeta volt (közel 500 millió forint), ami jóval meghaladta tervezett költségkeretet, így a klubnak sok éven át kellett törlesztenie a gigantikus stadion adósságait.

Átadása óta a Nou Camp számos sport és kulturális rendezvénynek adott otthont. A stadionban például II. János Pál pápa is tartott már misét, melyen 120.000 hívő vett részt, de olyan hírességek is felléptek, mint Frank Sinatra, Bruce Springsteen vagy Michael Jackson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.